Лаборатория

Начало | Лаборатория | Пукни балон без да го пипаш!

Пукни балон без да го пипаш!

Аз детето | 2019-09-18

Пукни балон без да го пипаш!

Балоните несъмнено са едни от любимите предмети и на възрастни и особено на децата. Те присъстват на всеки празник и някак си го правят по-шарен и интересен. Няма нищо по-хубаво от това да си играеш с балон, който бааавно се спуска и издига. Съвсем различно от топките, с които сме свикнали и затова е така интересно. Още по-готино е когато балонът е пълен с хелий и се издига над нас и не слиза. Можем да си го носим навън така като голямо, шарено летящо кученце. А какво ще кажете за онези дълги балони, които можете да извиете по всякакви начини и да си направите от тях меч, куче, коте, цвете и всичко, което въображението ви подскаже. С балони могат да се правят толкова много неща, от най-простите игри до най-интересните химични експерименти. Не вярвате ли? Този експеримент, който ви предлагаме е толкова прост и в същото време впечатляващ, че можете дори да го показвате като фокус на приятелите си или просто да го покажете, със сигурност ще се впечатлят. Знаехте ли, че можете да спукате балон без изобщо да го пипате? И не говорим за това да го хвърлите към нещо остро, както кротко си е поставен някъде и пук. Лесно е!

Ще ви трябват само един надут балон и малко парче портокал. Важно е портокалът да е свеж, тоест да сте го обелили преди малко, а не преди няколко дни, иначе по-трудно ще се получи. Нали ви казахме, че е много лесно? Ама много! Просто взимате парчето, поставяте го над балона, стискате леко и пук. Той е спукан. Впечатляващо, нали? Можете да опитате същото и с капка вода, като истински експериментатори, ама отсега ви казваме, че по-скоро няма да стане. Това е така, защото портокалите са не само полезни, сочни и вкусни.

Става така, защото в сока от портокал има нещо, което няма във водата например. Това е специално вещество наричано лимонен, ама не е сок, просто си се казва лимонен, с ударение на буквата „е“. Този лимонен се съдържа в почти всички цитрусови плодове и често се използва при производството на козметични продукти, защото мирише хубаво. Освен това е известен и със способността си да разтваря гума и каучук. Ето защо бедния балон няма шанс срещу цитрусовите плодове. Нали е направен именно от такива материали. Това е!

Сега го покажете на някой приятел или пък на семейството, всички ще се възхитят колко сте умни, ако им разкажете за лимонен. На бас, че не го знаят!

Още интересни неща за балоните:
Балони и хелий – вълшебната комбинация за страхотно летене
Може ли балон да не се спука с игла?
Магическо надуване на балон
Чудото огнеупорен балон
Непослушният балон
Балонът, който се превръща в ракета
БУМ подарък-изненада, с който да впечатлите всички



Коментари
1 коментар

, ,

Публикувано на 13.12.2016

става ли с мандарина

От редакцията: Става с всеки цитрусов плод. Но ние опитахме с портокал и затова сме писали портокал. ;-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град