Лаборатория

Начало | Лаборатория | Ракета от бутилка – да полетим към мечтите

Ракета от бутилка – да полетим към мечтите

Аз детето | 2022-06-17

Ракета от бутилка – да полетим към мечтите

Сега е времето да излезете навън, където можете да дадете свобода на учения във вас да се развихри и дори да пускате пластмасови бутилки-ракети, които да стигнат до Космоса, че и по-далеч. Сами знаете за мечтите и науката няма граници! За този експеримент на първо място ще ви трябват желание, на второ открито пространство, което значи, че трябва да го направите навън и на трето може би малко помощ от добър татко или мама. И накрая се пригответе за един реактивен „бада-бум“, от който ще се впечатлите не само вие, а и всички наоколо. Дори и случайните минувачи ще останат, за да погледат шоуто. А вие ще сте една крачка напред към мечтата на почти всеки човек на тази планета – да полети в Космоса!

За експеримента ще са ви нужни:

  • бутилка от 500 мл пълна до половината с вода
  • пакетче от чай без чай – просто го разрежете отгоре и изтърсете чая
  • сода
  • оцет
  • два молива или китайски пръчици за хранене
  • коркова тапа
  • изолирбанд
  • тел

Експериментирайте смело:

За да направите вашата „оцетна ракета“ първо трябва бутилката ви да е пълна с вода до половината. Към водата сложете и 3-4 супени лъжици с оцет, затворете с капачката и хубаво разтръскайте бутилката, за да се смесят двете течности. След това с малко изолирбанд залепете молива за бутилката по дължина, така че моливът да стърчи малко над гърлото на бутилката. Така направете и с другия молив – от другата страна. В пакетчето от чай сипете 1-2 чаени лъжички сода – това ще бъде вашето „гориво“ за ракетата.

След това внимателно прокарайте тел или конец през върха на пакетчето и го завържете за корковата тапа. Просто омотайте конеца около нея и го завържете на здрав възел. Пакетчето чай или по-точно сода трябва съвсем леко да виси от тапата. Махнете капачката от бутилката и на нейно място сложете корковата тапа, като пакетчето със сода трябва да влезе в бутилката. Сега трябва да действате много бързо. Обърнете бутилката на обратно – с дъното нагоре. С помощта на моливите или клечките бързо леко закрепете бутилката на земята, така че да остане права и се отдалечете. Накрая започнете и предстартовото броене: 10, 9... 8, 7, 6... – ха тя излетя! Не е ли като истинска ракета – бързо и право нагоре! Уникално!

Как така успява да полети?

Много просто, когато оцетът и содата се смесят, започва химическа реакция, при която се отделя въглероден диоксид. Той се натрупва в бутилката и в един момент вече е толкова много, че трябва да излезе навън. Той „бута“ корковата тапа и създава реактивна тяга, която изстрелва бутилката право нагоре.

Трябва да знаете, че по време на експеримента не е добре да има хора, неща за чупене или домашни любимци. Затова изберете някое по-закътано и не толкова оживено място. Също така ако ракетата не се изстреля веднага в никакъв случай не ходете да проверявате какво става. Понякога реакцията е по-бавна, но при всички случай ще има такава рано или късно. А сме сигурни, че никой не иска да е надвесен над изстрелваща се ракета!

Ако спазвате тези мерки за безопасност сме сигурни, че това ще е вашият експеримент на всички времена и един ден ще го разказвате и на внуците си!



Коментари
1 коментар

Яница , 9 г.,

Публикувано на 26.09.2016

Аз съм Юри Гагарин2!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град