новини детски

Начало | новини детски | „Разказвачът на приказки представя“ – новата инициатива насърчава децата да четат

„Разказвачът на приказки представя“ – новата инициатива насърчава децата да четат

Аз детето | 2019-05-02

„Разказвачът на приказки представя“ – новата инициатива насърчава децата да четат

„Разказвачът на приказки представя“ е инициатива, която насърчава децата да четат. Кампанията стартира през април 2018 г. в Пловдив и 12 месеца по-късно вече се е разраснала и в други градове като Пазарджик, Карлово, Асеновград и други. Идеята е автори на детска литература да се срещат с деца от начален курс и прогимназията и да си говорят с тях за магията на четенето. Инициативата работи със 70 съвременни български писатели.

„Не водим война с технологиите. Искаме да създадем баланс, който според нас е нарушен. Смятаме, че книгата е естествен източник на познания, развитие на въображението и възможността децата да развиват добра езикова култура и речников запас“, сподели в „България сутрин“ Константин-Кирил Иванов. Той обясни, че се надява децата, които се насърчават да четат в начален курс, да се превърнат в четящи възрастни.

„Книгата е сравнително безплатен начин да участваш в различни приключения, да пътуваш в много светове, без да мърдаш от дивана вкъщи“, коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR. По думите му не може само учителите и родителите да правят нещо по въпроса. Според него държавата може да помага, като насърчава подобни инициативи. Той сподели, че все още най-интересни на малчуганите остават фентъзито и приключенските романи.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град