новини детски

Начало | новини детски | С детски фолклорен празник в Ямбол ще започне 20-ият международен маскараден фестивал „Кукерландия“

С детски фолклорен празник в Ямбол ще започне 20-ият международен маскараден фестивал „Кукерландия“

Аз детето | 2019-02-25

С детски фолклорен празник в Ямбол ще започне 20-ият международен маскараден фестивал „Кукерландия“

С детски фолклорен празник под наслов „Аз съм кукерче“ и откриване на изложба на детски рисунки, на 28 февруари в Ямбол ще започне 20-ият международен маскараден фестивал „Кукерландия“, съобщиха от общинския пресцентър и БТА. Юбилейната проява е под наслов „Когато фестивалът е живот!“ и ще продължи до 3 март в градския парк с богата и разнообразна програма. В нея са включени концерти на фолклорни състави, дефилета на маскирани групи, разнообразни изложби, работилници и базари за сувенири, занаятчийски произведения и кулинарни продукти. Основното събитие на фестивала е парадът на маскираните, който ще се състои на 2 и 3 март. Заявки за участие в състезателното дефиле са изпратили 90 групи от 17 области на страната, както и формации от чужбина.

Представянето на чуждестранните участници ще бъде на втора сцена извън конкурсната програма на фестивала. На нея ще могат да се изявяват и български маскарадни групи като сурвакари, къпачи, кукери, джамали, станчинари, маскари и дервиши. По време на фестивала ще се състои традиционният международен фотоконкурс „Кукерландия“. С отличените творби ще бъде организирана фотоизложба в художествената галерия „Жорж Папазов“ под наслов „Кукерска магия“. Сред съпътстващите събития на фестивала са пресъздаването на народните традиции на Сирни Заговезни – прескачане на огън, мятане на стрели, „хамкане“ с халва и гигантска баница, организирането на „Кукерграды – територия за забавления, снимки и графити, както и алея на гигантските кукерски маски. Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ е организиран от община Ямбол под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова, посочват от общината.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град