зоокът

Начало | зоокът | С една стрела и един щъркел – така европейците са разбрали, че птиците летят до Африка

С една стрела и един щъркел – така европейците са разбрали, че птиците летят до Африка

Аз детето | 2018-05-02

С една стрела и един щъркел – така европейците са разбрали, че птиците летят до Африка

Знаете ли защо не виждаме щъркели през зимата? Вероятността да знаете, че те мигрират на топло, за да може пролетта да се върнат отново тук е много, ама много голяма. Всъщност дори и да не знаете друго за щъркелите, няма как да не сте запознати, че те са предвестниците на пролетта и че щом ги видите обратно в гнездата им значи навън става топло и те са се върнали от зимуването си в друга страна. Знаете ли обаче, че докато при нас вали сняг и е студено щъркелите се радват на топлото време в Африка! Точно така всяка година между август и септември те летят до Африка! При това няма да повярвате, но по пътя си всеки ден те изминават от 200 до 400 километра и всеки ден летят общо 8 часа и 48 минути, за да достигнат до крайната си точка.

Забележително е, нали? Те прелитат едва ли не през половината свят и това правят всяка пролет и всяка зима. И ако за нас това е ясно като бял ден, то европейците живели на нашето място през 19-ти век и преди това изобщо не са били наясно. Още преди хиляди години философът Аристотел забелязал, че щъркелите изчезват през зимата. Затова той предложил най-логичното нещо за онова време. Твърдял, че тези птици се превръщат в други. Смешно е, но това е било предположението му. Все пак древните хора тогава не са имали технологии като нашите, а и тепърва са откривали чудесата на света. Други пък смятали, че те отиват на Луната и вярвате или не, това твърдение дори било включвано в сериозни научни трудове.

След време се появили още предположения, които вече звучели по-логично, но също не били верни. Така например за период от доста години се смятало, че щъркелите също като мечките спят зимен сън. Не в пещери обаче, а на дъното на блатата, язовирите и реките. Смешните и абсурдни предположения приключват през 1822 година, когато в Германия е забелязан щъркел прострелян с 80-сантиметрова стрела. Удивителното е, че животното си било съвсем добре и макар да имало стрела в тялото си е успяло да прелети хилядите километри до Европа. Там било забелязано от ловец, който го хваща и изважда стрелата. Вижда му се доста необичайна, а и все пак по това време на континента вече не били използвани стрели. Затова човекът прави най-логичното нещо: носи я в местен музей. Там след дълги огледи и проучвания се установява, че стрелата няма откъде другаде да дойде, освен от Африка.

Колкото и странно да ни звучи, това става и първото и основно доказателство за мистерията – какво по-точно става с щъркелите през зимата.

И до днес статуя на щъркела, донесъл най-важното доказателство за живота им се пази в университета на германския град Росток!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град