забавна наука

Начало | забавна наука | С парашут високо в небето!

С парашут високо в небето!

Аз детето | 2019-06-11

С парашут високо в небето!

Имате ли си списък с желания? Много възрастни хора, а също и деца си правят такива. Неща, които биха искали да направят през живота си. Неща, които да постигнат или пък такива, които да направят, за да спрат да се страхуват от нещо или пък просто за да им донесат емоции, които не всеки ден можеш да изпиташ. Така например много хора искат да отидат до Южния полюс. Може би и сред вас има такива? Или пък да изкачат връх Еверест, да направят околосветско пътешествие по вода... Има куп подобни желания и мечти, които всеки би искал един ден да изпълни. Много хора също така искат да направят нещо вълнуващо и дори екстремно. Какво бихте казали за скок от самолет на хиляди метри от земната повърхност. Много хора мечтаят за това нещо, наречено скайдайвинг.

Мислили ли сте някога за това какво би било усещането да излетите на височина от хиляди метри и след това да скочите в нищото, за да почувствате какво е да летите обратно към Земята? Сигурни сме, че това е усещане за най-смелите и никой не би могъл да го опише точно. Убедени сме, че определено е доста страшничко, особено когато земята започне да се приближава все по-бързо и по-бързо. За щастие хората, които се съгласяват да направят подобно нещо имат и парашути, които да им помогнат да кацнат меко и спокойно. Това няма как да не ни накара да се запитаме как точно действа парашутът? Ако някога сте виждали парашут знаете, че той е просто огромно парче плат с въжета. Няма двигател или спирачки, които да го спират. Тогава как това парче плат може да спре някой да се удари силно в земята. Все пак както знаете тук имаме доста силна гравитация, която дърпа всичко надолу, при това с еднаква сила. Но как така парашутът пада по-плавно и бавно от топката например?

Всичко зависи от свойствата на падащия обект. Някои свойства позволяват на падащия обект да „търси помощта“ на всички молекули на въздуха, стоящи между него и земята. Например, един по-тежък обект ще се стреми да премине през тези досадни въздушни молекули по-бързо, отколкото по-лек. Широк, плосък обект ще пада по-бавно от тесен, кръгъл. Това се дължи на факта, че първият има по-голяма площ за молекулите на въздуха, които да го „обгърнат“. Можете да изпробвате този принцип още сега. Качете се на дивана или стола и пуснете надолу парче обикновена хартия и парче хартия, смачкано на топка. И двете едновременно. Забележете колко по-бързо смачканата хартия пада на земята!

Това се нарича въздушно съпротивление и именно от него се възползват и създателите на парашутите. Когато човек отвори парашута, той се разгръща и бързо „захваща“ въздушните молекули, които от своя страна увеличават и въздушното съпротивление срещу гравитацията и по този начин забавят скоростта на падане. Колкото по-голям е парашутът, толкова по-бавно ще пада. Ето защо с парашути се спускат не само хората. Военните ги използват и за доставка на стоки и товари в отдалечени и труднодостъпни райони, а също и от автомобилни състезатели, за да забавят по-бързо скоростта на колата след пресичането на финиша.

Въпреки че може да изглежда, че парашутът е вероятно сравнително ново изобретение, тъй като самолетът не се е появил до началото на 20-ти век, всъщност е доста стар. Историците посочват ръкописи от края на 15-ти век, които съдържали чертежи от устройство тип парашут. Леонардо да Винчи също скицира парашутен прототип.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град