любопитно

Начало | любопитно | С желираните мечета всичко започва така...

С желираните мечета всичко започва така...

Аз детето | 2021-07-12

С желираните мечета всичко започва така...

В момента искаме да си хапнем нещо малко и вкусно! Ами ти? Ние си мислехме за една сладка храна с интересна форма, която е мека и разтеглива. За какво говорим ли? За желирани мечета разбира се – те не са от най-полезните, но пък са ни любими, а и ако са в съобразено количество няма да навредят. При това дори и родителите ви са хапвали от тези вкусни мечета... Да, може и да се правят или пък да си мислите, че те са нова храна, но въобще не е така. Имало ги е не само в началото на 80-те години на миналия век, но и преди това! Попитайте ги и ще видите, че сме прави. Дали обаче и те знаят кога точно са създадени, а как и от какво се приготвят! Вие можете и да ги изненадате със знания, прочетете, а след това им разкажете.

Германският предприемач Ханс Ригел изобретява желирани бонбони още в началото на 20-те години на 20-ти век, когато стартира своята компания за бонбони „Haribo“. Днес „Haribo“ продължава да бъде един от водещите световни производители на „гумени“ бонбони, а самият Ригел е наричан „кралят на гумените мечета“. Всъщност първите желирани бонбони, които компанията на Ригел пуснала са били точно мечетата. Първоначалната основна съставка, използвана от предприемача, е гума арабика, което води до името „гумени мечета“. Днес основната съставка на „гумените“ бонбони е ядивен желатин. Той създава мекотата и гъвкавостта на бонбоните, а също благодарение на него имат и дълъг срок на годност.

В миналото всяко желирано мече е било създавано като хора пълнили от сместа за него в специални форми на ръка. Днес обаче бонбоните се произвеждат от машини, което означава, че десетки хиляди мечета се създават по едно и също време. Първо, съставките се смесват заедно в голям казан. Типичните съставки включват царевичен сироп, захар, вода, желатин, оцветител за храна, есенции на ванилия, портокал, шоколад и други плодове, плодов сок и лимонена киселина. След като съставките се смесят, получената течност се вари, докато се сгъсти в това, което производителите наричат суспензия. (В химията, суспензия е хомогенна течност съдържаща неразтворими твърди частици, които са достатъчно големи, за да се утаят, но за известно време присъстват в целия обем на течната матрица.) След това суспензията се излива във форми за мечета. Има обаче много различни видове форми за желирани бонбони. Една от най-популярните, с които вероятно сте запознати, е червеи.

Формите за бонбони се поръсват след това и с царевично нишесте, за да може после желираните вкуснотии да се извадят лесно. След това се охлаждат в големи хладилници за 24 часа на температура от минус 10 градуса. След 24 часа в калъпите желираните бонбони се отстраняват и се поставят в голям барабан. Там те се въртят много бързо и затоплят леко, което ще ги запази меки и свежи. После се опаковат в пакетчета и се изпращат към магазините.

Някои от най-популярните вкусове на желирани мечета по света включват малина, портокал, ягода, ананас и лимон. Докато обикновените бонбони могат да бъдат много богати на захар, можете да намерите и по-здравословни сортове на рафтовете в магазина. Всъщност, някои компании вече продават мултивитамини под формата на желирани бонбони, за да ги направят по-привлекателни за децата!

Вижте и още куп интересни желирани неща за приготвяне и правене:
Да си направим желирани червейчета
Ароматни портокалови желирани мечета с изненадваща съставка
Домашни желирани плодови бонбони
Портокаловите кори могат да се превърнат във вкусни желирани бонбони
Стани и желираните бонбони хвани!
Нашествието на огромните желирани мечета



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град