игри в дома

Начало | игри в дома | Само с картон и лупа можете да си направите истински прожектор

Само с картон и лупа можете да си направите истински прожектор

Аз детето | 2019-11-28

Само с картон и лупа можете да си направите истински прожектор

Чудите се какво забавно нещо да направите у дома? Предлагаме ви нещо наистина различно и много интересно. При това докато се забавлявате ще се превърнете и в истински еколози и инженери. Сигурно няма да повярвате ако ви кажем, че от картонена кутия и лупа можете да си направите интересен прожектор за телефон. За всички, които не се сещат какво означава това, нека кажем просто, че можете да си направите истинско миникино. При това този прожектор можете да използвате не само у дома, но дори и в летните дни, които ни предстоят. Единственото условие е навън да е тъмно. Какво ще кажете пък за момента, когато сте се събрали повече приятели и вие искате да покажете някое забавно клипче на всички. Или всички трябва да се скупчите около телефона, или да си го подавате един по един. Но защо? Можете просто да си спретнете един прожектор и да се забавлявате!

Ще са ви необходими:

  • картонена кутия
  • молив
  • лупа
  • тиксо
  • смартфон

Прави се забавно:

Първото, което трябва да направите е да вземете кутията и на една от външните ѝ стени да очертаете лупата. След това изрежете кръг като се ръководите от очертанието, но ще е хубаво да е съвсем малко по-малък. От изрязания картон направете стойка за смартфона. Лесно е! Просто вземете изрязания картон и сгънете едната му част нагоре. След това закрепете с малко тиксо така че да си остане с такава форма.

След това нагласете лупата на изрязаното кръгче, като отново я закрепите с тиксо на няколко места, така че да стои там. Сложете и стойката за смартфона вътре в картона и сте почти готови.

Изгасете лампите и е време за прожектиране. Насочете лупата към някоя стена и вижте какво се случва. Ако случайно изображението е на обратно просто обърнете телефона. Ако пък е размазано просто отдалечавайте телефона от лупата, докато не се изясни. Не е трудно и не е бавно! След това сте готови за кино.

При това знаете ли, че зад този весел и интересен проект има и няколко научни въпроса...

Как лупата направи картината по-голяма? Отговорът е във формата. Лупата е изпъкнала, което означава, че нейните страни се огъват навън. Това ѝ позволява да „хваща“, огъва и фокусира цялата светлина от вътрешната страна на кутията и я проектира върху стената. Но защо изображението е с главата надолу? Човешкото око има леща, подобна на лупа. Това, което окото вижда всъщност винаги е с главата надолу, но мозъкът обръща този образ



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град