зоокът

Начало | зоокът | Савана – най-големият и скъп домашен любимец

Савана – най-големият и скъп домашен любимец

Аз детето | 2017-07-03

Савана – най-големият и скъп домашен любимец

Имало едно време в Америка... С това започва историята на една уникална котка, съчетала в себе си зова на дивото и дружелюбието на домашните любимци. През 80-те години американско семейство гледало африкански сервал – сравнително малка дива котка с козина, подобна на леопардовата. Роден в плен, сервалът бил свикнал със семейството и не можел да бъде пуснат в дивата природа, така че когато собствениците решили да му намерят партньорка, единствената подходяща била домашната котка. От двойката се родили особени мъркащи любимци – изключително едри, достигащи до 15 кг, дългоухи, с красива окраска и доста свиреп вид, но дружелюбни и привързани към стопаните си. Отличаващи се със своя царствен вид, саваните са като малки леопарди и са създадени като издръжливо съчетание на дива и домашна котка.

Днес тази порода се нарича савана и най-рядката и необичайна порода котки, която мнозина считат за екзотичен домашен любимец, като хамелеонът и скункса например. Да имате савана е като да имате куче – не е за всеки. Със своето диво излъчване и изумителна окраска в днешно време тя се е превърнала в една от най-интересните породи сред домашните котки. Тази котка може да достигне до внушителните 3,5 метра дължина и тегло между 7 и 14 килограма. Тези огромни котараци скачат по-високо и по-далеч от всички свои събратя. Въпреки своите невероятни размери, тези котки са много активни, общителни, любвеобилни. Обичат да скачат и... да си играят във вода. Подобно на кучетата са изключително предани към стопаните си и ги следват по петите из къщата. Възможно е да бъдат приучени да се разхождат на каишка. Все пак ако искате такъв интересен домашен любимец, трябва да си приготвите много голяма сума пари – един от тези красавци струва около 20 хиляди долара. Защо са толкова скъпи, ще попитате вие. Много просто – саваните се размножават изключително трудно, а малките се отглеждат още по-трудно и най-често се ражда само по едно-единствено бебе. В някои страни тази порода се смята за опасна и затова е напълно забранено да се отглежда и размножава. В момента отглеждането на тази порода котки е абсолютно забранено и дори се наказва в САЩ, Хавай, Англия и Грузия. Това е така, защото хората в тези страни се страхуват, че тази „дива“ котка от домашен любимец, може наистина да стане дива. Създадена е дори специална класация, ако можем така да го наречем, за процента на „дивост“ на тези домашни любимци. Този процент е определен в зависимост от това, с коя друга порода котки е направена кръстоската, за да се роди нашият въпросен дивак. Саваните от Ф1 имат 50% „дива кръв“, а тези от Ф2 само 25%, като напоследък процентът все повече намалява. Установено е, че мъжките савани до Ф4 били безплодни и затова котките от първите 3 поколения са се кръстосвали с котараци от други породи (най-често с бенгалски).

С много усилия и труд през 1996 г. Кели и развъдчикът Джойс Сроуф написват оригиналната версия напървият стандарт на новата порода савана и го представят пред Управителния съвет на TICA (The International Cat Association). За нещастие, точно същата година TICA обявява мораториум срещу приемането на нови породи котки. Затова породата е призната от TICA едва през 2000 г. Гласуването е било оспорвано – 7 гласа „за“ и 6 гласа „против“. По това време развъдчиците на породата успяват да създадат и своя асоциация – „Savannah International Member & Breeder Association", в която за близо 2 години са регистрирани над 200 котки. На този етап породата все още не е призната от всички Световни котешки организации, но това е въпрос на време.

Саваните са изключително интелигентна порода котки. Те са активни, общителни и дружелюбни. Когато свикнат със своите стопани стават много предани към тях, следват ги навсякъде. Въпреки своя див вид, тези котки са много любвеобилни и миролюбиви. Поради дивия си произход тези котки издават и някои странни звуци – т. нар. „змийско съскане“, което понякога стряска хората. Всички котки ръмжат и съскат, когато са недоволни, но съскането на саваната е по-интензивно. Тя е близо до дивата природа, където е имитирала змийско съскане в моменти на опасност. Друга дива черта, останала от техните предци е любовта им към водата и скоковете. Според някои собственици, саваните имат отличен отскок върху хладилници, гардероби и всякакви високи предмети в дома. Обичат да заемат различни горделиви пози и да позират. Отличават се с известно високомерие и са уверени в това, че те са най-главните. Хората, собственици на тази порода твърдят, че са изключително добри и съобразителни, въпреки своя ненапълно изчезнал характер. Затова винаги трябва да се внимава в общуването с тази порода и да се подхожда с изключително спокойствие и внимание.

Саваните са котки, които имат свой богат вътрешен живот и нямат толкова голяма нужда от компания, както по-голямата част от домашните котки. Макар повечето учени и развъдчици да смятат, че саваните се гледат трудно, собствениците твърдят съвсем друго. Казват, че грижите за нея са лесни, но са два пъти по-големи отколкото за обикновените котки. Храната за тях не е проблем – тя яде всичко, което яде и всяка друга котка, а грижите за козината са отново същите. Тъй като саваната е кръстоска между домашна и дива котка, тя се разболява изключително рядко. Но знайте, че тази порода не се препоръчва за начинаещи – тя е много умна и прави това, което си иска. Има много остри нокти и ако има нещо, което иска ще се докопа до него на всяка цена. Ако все пак обичате предизвикателствата и да се движите много, тази котка е точно за вас. Повечето хора се боят, че дивата жилка може да вземе превес и саваните да променят екосистемата, ако твърде много от тях избягат в природата. За много стопани обаче точно дивата жилка е най-привлекателното. Тя прави притежаването на такава котка уникално преживяване.



Интересни факти за савана:

  • Може да скочи от място на височина от над 2 метра. Това е наследствено от сервалът, който има най-високият вертикален отскок от всички диви котки.
  • От всички домашни породи саваната скача най-високо и най-далече.
  • Цената и е приблизително 20 000 долара, защото тези котки се развъждат много трудно и будят доста спорове. Затова имат много малък развъден фонд.
  • Ако им сложите една голяма купичка с вода може да забележите, че могат да започнат да я гребат, да се плискат с нея и да си играят.
  • Женските савани са по-скъпи от мъжките.
  • Във Великобритания са наричани „toygers“. Това име произлязло от сливането на думите „toy“ (играчка) и „tiger“ (тигър).

Снимка: freeimages.com

Прочетете още:
Любопитни факти за големите котки
Защо котките имат мустаци?
14 любопитни факта за котките
Да подарим забавна играчка на нашата любима котка



Коментари
2 коментара

Stefka , 14 г.,

Публикувано на 03.07.2017

Това наистина е една интересна и полезна информация.

gabi , ,

Публикувано на 04.07.2017

haresvam kotkata i e krasiv

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град