интересно

Начало | интересно | Шест обикновени и много използвани вещи, създадени от велики гении

Шест обикновени и много използвани вещи, създадени от велики гении

Аз детето | 2017-06-22

Шест обикновени и много използвани вещи, създадени от велики гении

Знаете ли какво е общото между картината с интересното заглавие „Лебеди, оглеждащи се в слонове“ и любимите на всички ни близалки. Не, не е интересното им име, макар че и това е така. Този въпрос също има много възможни отговори, като някои от тези на тестовете в училище и също както учителите ви казват, така ще ви кажем и ние: да, ама трябва да намерите най-верния отговор. Хайде де, помислете още малко... Добре, няма да ви измъчваме повече: общото е създателят им. Неговото име е Салвадор Дали. Не предполагахте, нали? Ние също доскоро не сме смеели да си помислим, че такъв велик художник може да измисля нещо друго, освен картини. На всичкото отгоре се оказва, че не е само той – много известни и талантливи хора са измислили неща, за които никога не бихте се сетили, че са точно те. Затова сега събрахме за вас интересна и прелюбопитна информация за неща, които използваме и до днес и които са създадени от гении в съвсем други области.

Както вече разбрахте Салвадор Дали е измислил близалките. Тогава разбира се те били просто шоколадови бонбони забучени на клечка, но пък кой да очаква, че художник рисуващ лебеди може да се сети и за нещо такова. При това откритието му съвсем не е било целенасочено и той дори не очаквал други хора да го използват, пък какво остава чак и години наред след това. Цялата работа е, че Дали много обичал да яде шоколад докато рисува, но често първо го изяждал твърде бързо и второ оцапал не е една и две красиви иначе картини. Затова един ден просто му хрумнала идеята да набучи няколко шоколадови бонбона на клечка, които да ближе докато рисува. Няколко месеца след това негов приятел забелязал и решил, че от това ще стане страхотен хит и хората ще го харесат ако се продава и ето ти я близалката дошла на бял свят!

Не се съмняваме, че знаете кой е Марк Твен, но знаехте ли, че той е създал скрапбукинга? Събирането на различни изрезки в общ албум е изобретено, че дори и патентовано именно от него. Той просто обичал когато види интересна снимка в някой вестник или някаква информация да си я събира. Само дето преценил, че ако събира всички вестници, защото почти във всеки имало по едно такова нещо, домът му ще се напълни. Затова намерил просто решение: изрязва това, което му трябва и си го лепи в специален тефтер и ето ти го скрапбукинга е готов!

Изглежда учените наистина обичат сладко, защото Томас Едисон е създател не само на електрическата крушка, но и на хартията за бонбони. Всеки обича дъвчащи бонбони, които се намират в свое собствено малко пакетче. Те са шарени, сладки. Е, така решил и Едисон след като веднъж увил няколко бонбона в отделни хартийки, за да може да си ги носи в официалното сако без да му се цапат джобовете. Хората забелязали това, идеята им харесала и той накрая решил: „Защо пък да не патентовам. Щом се харесва...“

Леонардо да Винчи пък е създател на съвременните ножици. Това май не е чак толкова учудващо, защото все пак той е изобретил доста неща. В действителност по негово време също е имало ножици, само дето те били много по-странно изглеждащи, по-големи и по-трудни за използване. Благодарение на своята технична мисъл и рисувателен талант обаче Да Винчи ги опростил и всички били доволни от този факт!

Исак Нютон пък съвсем се е отдалечил от своята научна област, защото е измислил... вратичката за котки. Ние тук не ги използваме толкова много, но в доста други части на света те са супер популярни. Сещате се какво е това, една малка дупка във вратата, през която котката да може да минава, вместо постоянно, когато иска да влезе или да излезе да има мяу, мяу, мяууу и ти да си ѝ като портиер. Всъщност точно това е причината заради която Нютон измислил вратичката. Той имал котка, която непрекъснато влизала и излизала от дома му и често прекъсвала научните му мисли. Затова един ден той просто отрязал малко прозорче във външната си врата, колкото да може котката да влиза и излиза и казал: „Ето на, оправяй се“!

Луис Карол пък е измислил играта „Скрабъл“. Знаете кой е той, авторът на „Алиса в Страната на Чудесата“, знаете и какво е „Скрабъл“, нали? Тук може би не е чак толкова чудно, защото какво друго може да измисли един писател освен игра с думи. Чудно обаче е друго, как така от семейна игра с най-близки приятели тя се е разпространила по целия свят и се играе с интерес и до днес. Хм... Вие можете ли да отговорите на този въпрос?

Ако обичате да четете интересни факти за изобретатели, то непременно прочетете:
Гениални изобретатели, за които със сигурност не сте чували
Пет изобретения отпреди век, които са останали непроменени и до днес



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град