Растения и животни

Начало | Растения и животни | Що за чудо е наречено джакфрут?

Що за чудо е наречено джакфрут?

Аз детето | 2017-12-28

Що за чудо е наречено джакфрут?

Имате ли си любим плод? Много деца например обожават бананите, защото са меки и сладки. Други предпочитат сочния вкус на ябълките! Трети пък не биха отказали някой и друг портокал, защото е... какъв е според вас портокалът? Ние обожаваме и ананасите, защото са красиви на външен вид (листата им страшно много ни приличат на кралска корона) и са толкова сладки отвътре. Но ако някога сте ходили на екскурзия до Индия, Виетнам, Бангладеш, Малайзия, Филипините, Ямайка, Бразилия или пък просто обичате да опитвате нови и екзотични плодове, то няма как да не познавате вкуса на джакфрут. Вкусвали ли сте някога джакфрут? Много от вас може би дори никога не са чували за този плод, но скоро ще научите повече, тъй като през последните месеци става все по-популярен.

Има какви ли не странни плодове, за които дори не сме чували! Такъв е и най-големият плод, който расте на дърво. Джакфрут е известен още и под наименованието „индийско хлебно дърво“ и е най-големият ядивен плод, който може да си представите, растящ на дърво. Заради отличните си хранителни качества и ниската цена в Индия е наричан „хлябът на бедните“. Този интересен плод съдържа ценни за хората вещества, като калий, калций, фосфор и желязо. Богат е още и на витамин А. Вкусът му също не е за подценяване, защото е много приятен и напомня на нещо средно между банан и ананас. Особеното на джакфрут, а може би и малко стряскащото е, че може да достигне 34 кг и има големина колкото човешка глава. Две-три дървета са достатъчни, за да изхранят цяло семейство.

Макар че сме сигурни, че гледайки плода отвън определено не бихте искали да ядете само него дори и за една седмица. Просто не изглежда особено апетитен. Зелената му бодлива кора определено не казва „Сладък съм като шоколад“. Отвътре обаче този плод е точно такъв. Той има сладък тропически вкус и много хора го оприличават на манго, круша, ананас, праскова и шоколад в едно. Леле, направо ни потекоха лигите! Някои хора дори наричат плода на хлебно дърво храната на бъдещето. Той съдържа повече калории и въглехидрати, отколкото ориз или царевица, но е и добър източник на витамин С, протеини, калий, витамин В, калций и желязо.

Джакфрутите могат да се ядат сурови, сушени, печени или добавени към различни храни, включително супи, чипс, конфитюри, сокове и дори сладолед. Семената могат да бъдат печени, варени или смлени за брашно. Джакфрутът се състои от така наречените „крушки“, отделни частици, които са жълти с вкус на банан. Всяка крушка обгръща плътно овални, светлокафяви семена, покрити с тънка бяла мембрана. Един-единствен плод може да има от 100 до 500 семена. За една година той може да произведе до 200 плода. Когато са напълно узрели, плодовете излъчват силна неприятна миризма, наподобяваща тази на изгнил лук, докато месестата част на плода при отваряне мирише на ананас и банан.

Дори самите дървета могат да се използват по много начини. Листата им се консумират от кози и други селскостопански животни. Кората им може да се използва за направата на оранжева боя. Дърветата дори произвеждат лепкава латексова субстанция, която може да се използва като лепило. Дървесината може да се използва и за производство на мебели или музикални инструменти.

Вижте още някои невероятно интересни и екзотични плодове:
Най-необикновените плодове на земята
Плодове, които едва ли сте опитвали
Плодовете и зеленчуците в миналото и сега – различни до неразпознаваемост



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град