игри в дома

Начало | игри в дома | Слайм си направете и невероятно забавление си „сгответе“!

Слайм си направете и невероятно забавление си „сгответе“!

Аз детето | 2018-02-08

Слайм си направете и невероятно забавление си „сгответе“!

Загубил си половината от забавлението на света, ако поне веднъж не си държал в ръцете си слайм. Това ще ви каже почти всяко дете на света. Странната желирана маса наречена слайм е наистина много забавна! В действителност слаймът владее сърцата на вашите връстници още от 70-те години на XX век. Това за нас доказва колко готин е той. Тогава най-голямата английска компания за производство на играчки „Mattel“ за първи път пуска в продажба зелена желеобразна топка с удивителни свойства. Тогава децата го описвали като пластилин, който не цапа и не се хаби, защото колкото и да го разтягаш винаги се връща в първоначалната си форма. Изглеждало като нещо наистина обикновено, но сами се досещате, че е станало тотален хит и така си е и до днес. Смята се, че играчката е „изобретена“ от малката дъщеря на собственика на фирмата, която тогава била само на 8 години. При това станало съвсем случайно. Тя се навъртала в завода на баща си и гледала как се прави пластмасата за играчки, но случайно без да иска сипала лепило в един от казаните. Това което се получило се харесало на всички в завода и им се сторило забавно. Те го нарекли слайм (което в превод за нас означава тиня) или пък хендгам и решили да го пуснат на пазара, за да видят какво ще стане. Е, както ви казахме, оказало се тотален хит.

В днешно време единствения недостатък на слайма е, че е краткотраен и след известно мачкане вече не е така разтеглив и интересен. Но знаете ли, че можете съвсем сами да си направите слайм. Освен това е и доста интересно, а да не говорим колко рецепти за слайм има в интернет. Ние също сме доста запалени по слайма напоследък, затова опитахме много рецепти и сега споделяме с вас трите най-добри, за да не се ровите и вие, освен ако не ви се експериментира!

Слайм от PVA лепило и течен препарат за съдове

Става супер лесно и е много интересно! За този слайм ще ви трябват:

 • течен препарат за съдове
 • PVA лепило (намира се във всяка книжарница)
 • боя за храна с цвят по избор
 • купичка
 • шпатула

Как се прави?

Сипете PVA лепилото в купичката. Количеството зависи от това колко искате да е голям вашият слайм. След това добавете няколко капки от боята за храна. После добавете и 3 супени лъжици от препарата за миене на съдове. С помощта на шпатула внимателно бъркайте лепкавата маса. Колкото повече бъркате, толкова по-еластично ще става. След като се убедите, че вече няма да ви изцапа можете да го извадите и да го доомесите с ръце. Обикновено това става след 7-8 минути непрекъснато бъркане. Това е! Вече имате готин слайм. Той може да се съхранява в хладилника, когато не се използва за около месец.

Ако пък можете да заместите PVA лепилото със силиконово такова и добавите малко брокат към сместа – ще получите много красив и прозрачен слайм. Опитайте!

Слайм от сода за хляб и течен препарат за съдове

Ако пък не искате да ползвате лепило има и друг вариант! При него се получава още по-интересно! Ще ви трябват:

 • сода за хляб
 • вода
 • боя за храна
 • препарат за съдове
 • купичка
 • шпатула

Ето и как да го направите:

В купичка сипете 50-100 г препарат за миене на съдове. Към него добавете 4 супени лъжици вода и разбъркайте. Течността трябва да е гъста. Към нея добавете няколко капки оцветител за храна и 8 супени лъжици сода. След това отново разбъркайте. Това е, получавате чудесен слайм. Ако вашият хендгам ви се струва много гъст добавете още малко вода, а ако е рядък още малко сода и препарат!

Слайм за най-малките

Ако пък по-малките ви братчета и сестрички или пък дори и самите вие искате по-безопасен слайм, който не включва лепила и други подобни неща можете да го имате още сега.

За него ще ви трябват:

 • брашно
 • топла вода
 • боя за храна
 • тенджера с капак

Ето и как да го направите:

Сипете 100 г брашно в тенджерата. Към него добавете около 50 г топла вода, но в никакъв случай вряща. След това внимателно разбъркайте, докато получите еднородна маса, като най-важното е просто да няма бучки. След това добавете няколко капки боя за храна и отново разбъркайте. Трябва да получите лепкава смес, която спокойно можете да наречете почти-слайм. Ако пък е прекалено течна добавете още малко брашно и малко студена вода. След това покрийте с капак и оставете в хладилника за 2-3 часа. Накрая имате истински слайм!

Сега вече можете да покажете малкия си интересен шедьовър и на съученици и приятели. Обзалагаме се, че ще ви наобиколят и ще искат да им разкриете рецептата веднага!Коментари
2 коментара

Радост Георгиева, 9+ г.,

Публикувано на 13.02.2018

много е яко PVA лепило

Лили Стоянова, 12 г.,

Публикувано на 16.02.2018

Добри идеи, но може ли да е без цвят? (Без боя за яйца)

От редакцията: Може разбира се, но тогава просто няма да е цветно, иначе ефекта ще е същия. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град