зоокът

Начало | зоокът | След 14-годишна пауза във Варненския делфинариум се роди делфинче

След 14-годишна пауза във Варненския делфинариум се роди делфинче

Аз детето | 2019-03-25

След 14-годишна пауза във Варненския делфинариум се роди делфинче

Изненадваща новина идва от Варненския делфинариум, след 14 години отново си имат бебе. Делфинчето беше представено официално в събота, а името му ще се избере след конкурс. Откакто е родено то е неотлъчно до майка си – 35-годишната Доли. „Плуват постоянно двете – майката и бебето. В много редки случаи, майката го оставя да плува с каката Йоана и баткото Бимбо.“, казва старши треньорът Илиян Василев. Йоана и Бимбо също са родени в делфинариума. Йоана, както е прието в делфинските семейства, освен при раждането, участва и при отглеждането на бебето, но и като щура тийнейджърка го учи на закачливи лудории.

След раждането си, малкото застава неотлъчно отляво или отдясно на майка си и я следва плътно. На всеки 10 или 20 минути суче високомаслена субстанция. Всяка майка делфин произвежда до 12 литра мляко за едно денонощие. Това помага на малкото да нараства бързо. Бебето е родено 8-10 кг и около 80 см. В момента е около 1,20 метра. Бебетата делфини са изключително уязвими като малки и смъртността им е 65%. Това е причината да бъде абсолютно забранен достъпът на хора до него, пишат от chernomore.bg

Последният роден делфин във варненския делфинариум е 14-годишният Бимбо. Той, неговата сестра Йоана и баща им Кимбо показаха своите акробатични способности в представление, в което макар и за кратко – майката Доли и новороденото делфинче също се включиха. „След втората-третата година, малкото започва да подражава на по-възрастните делфини, след третата година го поемаме ние и започваме да го обучаваме на по-елементарните упражнения“, казва още треньорът. Преди обаче бебето да започне своите изяви ще минат поне няколко години, а дотогава трябва да бъде направено и дългоочакваното разширение на делфинариума във Варна.

„Това е външен открит басейн с допълнение към този, със съоръжение за допълнителен комфорт на нашите любимци“, коментира управителят на делфинариума Ивелин Симеонов. Преди това малкото делфинче очаква своето кръщене. Неговото име ще бъде избрано чрез конкурс, в който гражданите и гостите на Варна ще дадат своите предложения.

Снимка 15299 от Pixabay



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град