Лаборатория

Начало | Лаборатория | Смеещите се страгали

Смеещите се страгали

Аз детето | 2018-03-09

Смеещите се страгали

Дали хората в Индия не са така необикновено ведри, защото ядат много страгали? Казват, че страгалите се смеели. Тази веселост обаче не е доказана научно. Но е установено, че първо индийците са започнали да ги ядат. Те са много полезни. А дали е вярно, че страгалите се смеят? Страгалите наистина хихикат? Ще се изненадате като чуете!

За експеримента ще ви трябват:
чиния за супа
водна чаша
пакетче страгали
вода

Нека експериментираме:
1. Поставете водната чаша в чиния за супа. Напълнете чашата със страгали. Препълнете я колкото можете. Нека страгалите се натрупат като малко хълмче върху чашата.
2. Налейте внимателно вода в препълнената със страгали чаша и изчакайте. Ако вашите зрънца не започнат да хихикат, добавете още малко вода и тогава със сигурност ще се получи.

Ако всичко е както трябва, ще видите как страгалите започват да растат пред очите ви. Скоро чашата ще стане тясна, за да може да ги събере и те ще започнат да излизат от ръба на чашата и да падат в чинията. Шумът, който създава движението на страгалите в чашата подозрително ще ви заприлича на смях.

Защо става така?
Смеещите се зърна поемат водата, която сте излели в чашата и набъбват. Стават по-големи и в един момент вече са станали толкова шишкави, че не се побират в чашата. Първите от тях трябва да слязат и весело се катурват през ръба на чашата в чинията.



Коментари
1 коментар

Денислава Ганчева, 9 г.,

Публикувано на 19.06.2018

Мн. тъпо нищо не сава

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град