любопитно

Начало | любопитно | Смешните снимки на котки си имат специално име! Наричат се меми!

Смешните снимки на котки си имат специално име! Наричат се меми!

Аз детето | 2017-07-01

Смешните снимки на котки си имат специално име! Наричат се меми!

Питали ли сте се някога дали сме сами във Вселената? Все още никой не е доказал, че съществува живот на друга планета освен нашата, но от друга страна е напълно възможно да не сме сами в безкрайния Космос. Затова нека сега ви попитаме нещо: ако днес добронамерени извънземни кацнат на Земята какво според вас ще си помислят за нас? Дали ще им хареса например нашата телевизия, а какво ли биха решили ако прекарат няколко часа сърфирайки в интернет? Въз основа само на интернет със сигурност биха заключили, че хората са обсебени от смешните картинки на котки и като цяло от смешните картинки с надписи. В края на краищата това е една голяма част от днешния интернет, нали? Ако преди време хората са разменяли предимно дълги имейли, днес със сигурност поне веднъж на ден някой приятел ви изпраща забавна картинка. По всяка вероятност и вие самите ползвате интернет главно, за да се забавлявате, независимо дали четете интересни текстове като този, гледате снимки на смешни котки, танцуващи бебета или кой знае какво още!

Всъщност забавните снимки са толкова много, че дори си имат специално име. Наричат се интернет меми или мем. Въпреки че точните определения се различават, мемите в общи линии могат да се считат за социални или културни идеи или символи, които се предават вирусно чрез интернет. Подобно на грипния вирус, последният видеоклип на смешно коте минава бързо от един човек на друг, докато не го видят хиляди – дори милиони! – пъти в рамките на няколко дни или седмици. Разбира се това е далеч по-приятно, отколкото да пипнеш някой грип! Макар че са сравнително ново явление, думата „мем“ идва отдавна! Тя е измислена от еволюционния биолог Ричард Докинс, който в своята книга от 1976 г. „Егоистичният ген“ използва думата, за да обясни как културната информация и социалните спомени се разпространяват от човек на човек. „Меме“ идва от гръцката дума „mimema“, „Нещо, което имитира.“. Можете да помислите за интернет мем като имитирана тема, която включва примамлива фраза или движение или нещо, което го прави моментално запомнящо се.

Най-интересното е, че всъщност меметата съвсем не са ново нещо. Точно обратното, те са много стари, макар преди зората на интернет да са означавали нещо малко по-различно. По времето, когато хората са нямали все още компютри меме били наричани истории, басни, вицове и нови изрази, които се разказвали от уста на уста. Докинс вярва, че интернет мемите са различни от по-старите, традиционни меми. Културата на интернет и скоростта, с която се предава и показва информация, не само помагат да се предаде една идея, но и едновременно дава възможност за бързо изграждане и развитие на тази идея. В миналото, културна идея може да се разпространява от човек на човек чрез словото. Днес интернет мемета могат да се разпространяват много по-бързо чрез имейли, текстови съобщения, незабавни съобщения и връзки към уебсайтове. По времето, когато един нов интернет мем е бил споделен милиони пъти, той често се превръща в нещо, което прилича на оригинала, но с колективните добавки на стотици или хиляди други хора.

Повечето интернет меми се основават на неща, които хората смятат за смешни. Те естествено са за широка аудитория. Кой не обича да се смее? Интернет мемите обаче могат да се основават на други концепции. Например, възможно е да намерите интернет меми за градски митове, социални коментари и различни други теми. Повечето интернет меми се създават и разпространяват от тийнейджъри и деца, точно като вас. Това е така, защото тези поколения са израснали в света на интернет и се чувстват най-комфортно споделяйки своя опит с другите чрез социалните медии и интернет.



Коментари
1 коментар

Stefka , 14 г.,

Публикувано на 03.07.2017

Еха,това е наистина интересно.Нямах представа изобщо за всичко това.Сигурна съм че и други ще проявят интерес.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град