зоокът

Начало | зоокът | Смокинг? Не, пингвинът има идеален бански костюм

Смокинг? Не, пингвинът има идеален бански костюм

Аз детето | 2017-07-25

Смокинг? Не, пингвинът има идеален бански костюм

Учени, изследвали вкаменелости на пера, стигнали до извода, че строгият черно-бял костюм на пингвините ги прави идеални плувци, съобщава сп. „Сайънс“. Откритието е направено в Перу при разкопки на много добре запазени вкаменелости на възраст 36 млн. години. Намерени са кости на неизвестна досега птица, Inkayacu paracasensis. Висока 1,5 м и тежка 55 до 60 кг, инкаясу е сред най-едрите предшественици на пингвините. На пръв поглед скелетът на изчезналия вид много напомня този на съвременния пингвин. Но при изследване на меланозомите по перата на древната птица била открита неочаквана разлика.

Меланозомите са гранули в перата, богати на меланин. Те определят окраската на пернатото. Днес пингвините имат големи и овални меланозоми по черния си „смокинг“. Инкаясу имал дълги и тънки от една страна и малки и кръгли меланозоми от друга. Днес птиците с такива меланозоми са червеникавокафяви и сиви. Това означава, че гърбът на инкаясу е бил сив, коремът – рижаво-кафяв. Иначе Инкаясу има пера, много подобни на пингвинските. Те са силно изменени в посока да помагат за „полет през водата“ без съпротивление. Като се имат предвид и тежките кости на древния вид, той явно е живеел като днешните пингвини – ловувайки риба в морето.

Според учените, това им е дало допълнителни скоростни предимства. Меланозомите помагат за изправянето на перата. Формата и гроздообразното струпване на по-големите меланозоми помага за прилепването им и така още повече намалява съпротивлението във водата. По този начин птиците постигнали леко, но жизненоважно предимство пред естествените си врагове – тюлените, появили се преди 20-ина милиона години.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град