приказки от деца

Начало | приказки от деца | Снежната пустиня

Снежната пустиня

Лилия Атанасова | 2016-12-25

Снежната пустиня

Далече, далече в африканската земя, там дето рядко стъпва човешки крак, се намира пустинята Сахара. В нея трудно човек или животно биха оцелели, защото климатът е тропичен и рядко вали дъжд.

В Сахара живееше пустинната лисичка Фокси, която трудно си намираше храна и вода. Живееше в изкопана от нея самата дупка. Там приготвяше храната си, за разлика от своята братовчедка в България – горската лисица, която обикновено се хранеше с домашни кокошки. Фокси полагаше много повече усилия да има осигурена храна. Водата за нея също беше малко и трябваше да си я набави, като изминава дълги разстояния, за да достигне до водите на река Нил или да намери някой рядко срещан оазис.

Идваше Коледа и Фокси беше тъжна. Тя бе получила в коледен пакет по пощата от България една домашна кокошка и смяташе да я изпече за коледната трапеза. Нямаше обаче вода. Водните ѝ запаси бяха свършили и в тъмната нощ не ѝ се обикаляше да търси водни притоци, за да напълни стомничката си. Фокси излезе навън пред дупката си, загледа към звездите и сълзи потекоха от очите ѝ че няма вода. Помисли си, че ако съществуваше Дядо Коледа, щеше да си пожелае той да ѝ изпълни най-ценното желание – да ѝ донесе вода. И ето в този момент чудото се случи!

Заваля от небето сняг над пустинята Сахара. Фокси гледаше изненадано към падащите от небето снежинки и още не вярваше на случващото се. След пет минути се опомни, започна да скача от радост, защото разбра че топящите се снежинки ще ѝ осигурят желаното питие за коледната вечер. Бързо изтича към дупката си и грабна една кофичка. Отново излезе навън и зачака тя да се напълни със сняг. След това се върна обратно в дома си и сложи кофичката на печката. След като снежинките се превърнаха на вода, тя си напълни с така желаното питие стомничката си и я постави на масата. В това време кокошката бе вече изпечена във фурната. Фокси я постави на масата и си наля чашка вода. След това седна на празнично подредената маса и пристъпи към коледната вечеря.

Така тя разбра, че по Коледа стават чудеса и се замисли какво ще бъде през следващата година коледното чудо. Оставаше само да изчака то да дойде...

* * *

Какво са коледни чудеса?
Дали на Дядо Коледа голямата шейна
или вълшебната Снежанка, облечена
в рокля на камбанки?

Не, това са гъстите гори,
нашите речни долини и красиви реки.
Всички тези земни красоти,
покрити със сняг и светлини.

Те ни дават радост на нас децата,
скачащи и тичащи с шейната.
Затова, когато завали снегът,
Тогава стават чудеса.

Участва в конкурса „На Коледа стават чудеса“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град