сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Спасете планетата и се забавлявайте като си направите сами хартиени сламки

Спасете планетата и се забавлявайте като си направите сами хартиени сламки

Аз детето | 2020-01-29

Спасете планетата и се забавлявайте като си направите сами хартиени сламки

Всички обичаме да пием разни неща със сламка – независимо дали става въпрос за обикновено мляко с какао или пък някакъв изискан горещ шоколад като този по рецептата на Елза. Сламките правят всичко да изглежда по-специално и по-вкусно. Но са и доста вредни за планетата. Сигурно сте чували, че хората изхвърляме все повече и повече пластмаса и макар да не виждаме, тя затрупва планетата ни и пречи на животните по толкова много начини. Но какво можете да направите вие, това не е ли работа на възрастните... Не съвсем! Можете да помогнете като например замените пластмасовите сламки с хартиени такива при това лично направени от вас. Колко невероятно ще е това, а и забавно. Може и да не подозирате, но ще е точно така! Може би ще ви трябва и малко помощ от родител за направата и намирането на материалите, но обещаваме, че ще е страхотно.

За тези интересни сламки ще ви трябват:

  • принтирани на цветен принтер шаблоните предоставени специално за вас от nationalgeographic.com
  • ножица
  • нетоксично лепило
  • китайска клечка
  • парафин или восък
  • буркан
  • тенджера
  • кухненска хартия

Следвайте стъпките и ще стане много лесно!

Първа стъпка

Принтирайте шаблоните на хартия и ги изрежете!

Втора стъпка

По цялата дължина на бъдещата сламка, но само от едната страна намажете с лепило. Но откъм бялата част!

Трета стъпка

Поставете китайска пръчица под ъгъл на гърба на хартията. След това навийте хартията около пръчицата, докато се покрие напълно. (Внимавайте да навивате хартията върху самата нея, защото не бива да се залепи за пръчицата!)

Четвърта стъпка

Изчакайте 10 минути, за да изсъхне лепилото, след което изтръгнете пръчката от вътрешната страна на хартиената тръба.

Стъпка пет

Изрежете двата края на сламката, за да ги направите равни.

Стъпка шест

С помощта на по-голям от вас поставете восъка в стъклен буркан. Него пък сложете в тенджерка пълна с вода, която пък сложете на котлона да заври. По този начин ще разтопите восъка.

Стъпка седем

Потопете хартиената сламка в разтопения восък. След това внимателно избършете сламката с кухненска хартия, за да премахнете излишния восък. Оставете сламките да изсъхнат около 10 минути преди употреба.

Супер е, нали? Само помнете, че тези хартиени сламки се ползват само 1 или 2 пъти. Но пък можете да помолите родителите си да закупят сламки за многократна употреба, изработени от бамбук или силикон, които можете да използвате многократно и да направите една малка крачка към опазването на планетата.

Снимки: SHANNON HIBBERD



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град