новини детски

Начало | новини детски | Столична библиотека търси малки художници за „Пет приказки“ на Валери Петров

Столична библиотека търси малки художници за „Пет приказки“ на Валери Петров

Аз детето | 2020-04-22

Столична библиотека търси малки художници за „Пет приказки“ на Валери Петров

По случай 100 годишнината на Валери Петров, която се навършва на 22 април, Столична библиотека стартира онлайн кампания, включваща две виртуални инициативи. „Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори“ е онлайн инициатива за деца, които рисуват героите от любимите си „Пет приказки“ на Валери Петров и изпращат снимки на илюстрациите си. Вече са получени над 100 рисунки за 4-те представени онлайн приказки. Известният български художник-илюстратор Христо Кърджилов се включи с видео уроци по рисуване. Ученици от 2 клас на първото училище в страната, носещо името на големия поет ОУ " Валери Петров“ в Плевен, изпратиха също своите илюстрации.

Всички детски рисунки ще бъдат представени в единственото уникално издание на „Пет приказки“, което ще се съхранява в колекцията от ценни издания на Центъра за детска литература на Столична библиотека . Литературното онлайн предизвикателство „Валери Петров и аз” представя млади български поети, които споделят свое любимо стихотворение на големия автор, както и поетично послание, вдъхновено от поезията му.

В инициативата с видео обръщения или стихове вече се включиха Росен Карамфилов, Рене Карабаш, Мария Куманова и др. Клиповете и посланията на участниците са представяни на сайта, на ФБ страницата на библиотеката и в Инстаграм, а детските илюстрации ще бъдат публикувани на ФБ страницата на Детския отдел.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град