Космос

Начало | Космос | Странен, но любопитен въпрос: дали има микроби в космоса?

Странен, но любопитен въпрос: дали има микроби в космоса?

Аз детето | 2018-10-15

Странен, но любопитен въпрос: дали има микроби в космоса?

Миете ли ръцете си преди и след хранене и след като сте били навън? Надяваме се, че това за вас е чисто риторичен въпрос и че отговорът е положителен, защото не само, че нашите ръце се замърсяват през целия ден, те също могат да бъдат покрити с микроби, които могат да ни накарат да се разболеем. Измиването на ръцете ви със сапун и вода помага да се отървете от тези гадни микроби. Някои хора мразят микробите със страст и ги избягват на всяка цена. Тези хора всъщност имат фобия (непоносим страх от микроби), която е известна с името мизофобия. Трябва да ви кажем, че това си е наистина ужасен страх като се има предвид, че постоянно сме обградени от всякакви микроби. Сигурно само в космоса няма такива. В края на краищата няма въздух в космоса и цялата космическа радиация ще трябва да убие всички микроби, нали?

За изненада на много учени, мисии в космическото пространство през последните няколко десетилетия разкриха, че над 250 различни вида бактерии и гъби не само могат да оцелеят, но и да процъфтяват в суровите условия на космоса. Например, руската космическа станция „Мир“ срещна проблеми с филм (тънък слой), който се разраства на стъклата, намалявайки видимостта на космонавтите в орбита. При завръщането си на Земята учените са шокирани да открият множество бактерии и гъби, покриващи стъклото. Освен това микроорганизмите са направили нещо повече от просто ограничаване на видимостта. Те изкривили прозореца, което е крайно невероятно, защото той е направен от кварцово стъкло в титанова рамка, обвита в емайл – конструкция създавана с години, която би трябвало да издържи на всякакви условия без да се счупи. По-задълбочено изследване на космическата станция „Мир“ разкри, че микроорганизмите също са повредили електронно оборудване.

Това може и да ви звучи като нещо обикновено, но всъщност е наистина изненадващо, защото космическите станции и всичко, което изпращаме там се почиства със специален газ, който не само очиства всяка повърхност, но и е силно отровен за евентуални заплахи. И въпреки това някакви си малки микробчета успяват да устоят на най-модерните ни технологии и вещества. Учените предполагат, че в стерилна среда без конкурентни микроорганизми бактериите се размножават и еволюират. Вместо да ги убива, космическото излъчване може също така да им помогне да мутират и агресивно да растат по-бързо, отколкото обикновено могат на Земята.

Тези констатации бяха подсилени от последните експерименти, проведени на Международната космическа станция. На външната страна на МКС бяха инсталирани повърхности пълни със земни бактерии, за да се разбере как ще реагират на условията на космоса, включително страхотни температурни промени, липса на въздух и екстремно излагане на ултравиолетова светлина и космическа радиация. И докато някои бактерии не издържали на тези тежки условия, група от бактерии, известни като OU-20, които наподобяват цинобактериите от рода Gloeocapsa, оцеляват повече от година и половина от външната страна на МКС. Изследователите вече имат проби от тези издръжливи организми за по-нататъшно изучаване.

Микробите могат да бъдат и още по-интересни. Просто прочетете:
Ах, тези микроби!
Добре дошли в света на добрите и полезни бактерии



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град