играчки

Начало | играчки | Супергероите у дома: в невероятния свят на екшън фигурките

Супергероите у дома: в невероятния свят на екшън фигурките

Аз детето | 2023-11-21

Супергероите у дома: в невероятния свят на екшън фигурките

Само сега не ни казвайте, че не обичате супергероите или пък играчките. В един момент от живота си всяко дете е обичало и двете неща. Някои от вас може да са предпочитали комиксите пред филмите, а други да са си играли с топки или колички с дистанционно, но всеки е имал период в който е обичал да спасява планетата заедно със Супермен или да се чувства като състезател от „Наскар“.

Да не говорим, че сме 100 процента убедени, че повечето от вас дори са имали (или пък все още имат) малка или не чак толкова малка колекция от фигурки на войници или любими герои от филми, че дори и книги. Те са наистина интересни, защото изглеждат точно като любимите супергерои и макар да са високи само няколко сантиметра и в повечето случаи да са големи колкото показалеца ви, играта с тях често е по-вълнуваща и от най-модерната движеща се и издаваща звуци играчка. Именно затова те са все още така популярни, макар да са създадени доста отдавна. Всъщност са толкова интересни, че дори самата история на измислянето им е интересна. Прочетете следващите редове и ще се убедите в това!

Независимо дали става дума за Супермен, Жената-чудо, Спайдърмен или за героите от последния филм от сагата „Междузвездни войни“, тези малки фигурки наречени още и екшън фигурки почти никога не остават за дълго в рафтовете по магазините за играчки. Веднага попадат в нетърпеливите за приключение детски ръчички или в опитните ръце на колекционери на подобни играчки. Да, дори и възрастните се интересуват от тях. При това някои толкова много, че имат огромни колекции във витрини, които почистват всеки ден. Но как всички сме станали така заинтересувани да играем с тези малки куклички?

Ако се наслаждавате на игрите с екшън фигури, тогава има един „човек“, на когото трябва да благодарите: Барби. Точно така! Тази така популярна сред момичетата кукла, която се появява за първи път през 1959 г., за миг се превръща в хит по целия свят, а след нея следват и екшън фигурите, които се изработват като цяло по нейната технология. Невероятната популярност на Барби като кукла за момичета е вдъхновила производителите на играчки да измислят и момчешки вариант. Така човек на име Сатн Уестън е направил точно това, неговата идея била проста: кукла войник с разнообразие от военни униформи и аксесоари и един танк. Уестън показал и продал идеята си на най-големия производител на играчки „Hasbro“ за 100 000 долара на Панаира на играчките в САЩ през 1963 година, където показал своя прототип. През 1964 година започнало и масово производство на играчката, която била наречена G. I. Joe. Оригиналната фигурка съдържала 21 движещи се части и била висока 30 сантиметра. Играчката имала военните униформи на американските военноморски сили, военновъздушните сили и морските пехотинци. И също като Барби станала тотален хит само за една седмица. Развълнувани от успеха производителите направили униформи характерни и за другите военни от почти целия свят.

Вие може и да нямате точно G. I. Joе но от 1963 година досега тази играчка си е истински хит и все още се произвежда и продава. Дори е въведена в Залата на славата на играчките. Според проучване, проведено от Детския музей в Индианаполис фигурката е най-популярната играчка от миналия и сегашния век. Повечето съвременни екшън фигури са много по-малки от 30 сантиметра. Преминаването към по-малката височина се случило през 70-те години на миналия век, когато световната петролна криза ограничила доставките на суровини, принуждавайки производителите да намалят материалите за производството на тези играчки. Производителите имали сериозни опасения, че това ще доведе до по-малко харесване, но за тяхна изненада по-малките екшън фигурки станали дори още по-харесвани.

Днес екшън фигурките могат да бъдат намерени в най-различни разновидности. От популярните герои в анимационните филми, телевизионни предавания и филми до спортни звезди, музиканти и дори политици. Днес екшън фигурките са не само сред децата, но и сред редица възрастни, много от които са колекционери. Някои колекционерски фигурки струват хиляди долари!

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град