любопитно

Начало | любопитно | Такситата са жълти, защото...

Такситата са жълти, защото...

Аз детето | 2019-11-20

Такситата са жълти, защото...

Всъщност не всички са такива... В Лондон например повечето са черни, а пък в Австралия са бели. Ако пък искате да си хванете такси в Южна Африка, тогава ще трябва да се оглеждате за червен автомобил. Казваме ви всичко това неслучайно – тук се съдържа и отговорът на въпроса защо повечето таксита в повечето страни по света са жълти. Докато ви оставим малко време да помислите ще споделим с вас още няколко интересни факта за „жълтите коли“.

Таксито, или както се е наричало преди превозът под наем, съществува още от 17-ти век. Тогава разбира се технологиите не били чак така развити и цената на превоза не се измервала в километри, а просто била определяна и плащана още в началото на пътуването – така често се случвало независимо дали пътуваш 20 метра или 2 километра да плащаш една и съща цена. Това от своя страна довело до факта, че само богатите можели да ползват такси, което пък си било чиста ирония, защото тези същите си имали собствени превози. Затова тогава превозът под наем не бил чак така добре развит и такситата били малко в световен мащаб. След това обаче били създадени специални устройства, които да отчитат такса за изминато разстояние и тогава такситата отново са преоткрити. Това се случва за първи път през 1897 година в Щутгарт, а апаратът е създаден от Фридрих Вилхем Густав Брун. Колите обаче са черни, мястото за шофьора е открито – кабриолет, макар че вече няма таксита с открити части.

След това подобни коли тръгват и в Париж и Лондон, но продължават да са черни на цвят. В Ню Йорк обаче Хари Алън решава да боядиса своите коли в жълто. Причината е много проста – така клиентите ще различават такситата от всички други, които по онова време били в черен цвят. Целта била разликата да е очебийна. И до ден-днешен жълтите таксита са една от запазените марки на Ню Йорк. Оттогава до днес първата асоциация която правим, когато видим жълта кола е с такси. Така се родила традицията, която малко по малко била възприета по целия свят. Просто жълтите коли се отличават значително от другите. Колко е просто, нали? А вие досетихте ли се или стигнахте до края, за да прочетете?

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град