забавна наука

Начало | забавна наука | Четири факта за Космоса, които всъщност не са верни!

Четири факта за Космоса, които всъщност не са верни!

Аз детето | 2019-09-09

Четири факта за Космоса, които всъщност не са верни!

Забелязали ли сте, че често възрастните хора ни учат на неща, които логически съвсем не са верни, но колкото и да се опитвате да ги убедите в това, те не се поддават и ви казват, че точно вие грешите. Светът разбира се е удивително място и често не се поддава на законите на логичното мислене, но има много случаи, в които се оказва, че точно вие сте правите или пък е обратното. Така например сигурно сте убедени или пък възрастните около вас са убедени, че Меркурий е най-горещата планета от Слънчевата система, защото се намира най-близо до Слънцето. Да... ама не! Това изобщо не е вярно и макар че повечето възрастни са го приели като факт, е добре вие да знаете истината. Затова прочетете тези четири факта за космоса, които не са толкова верни, а след това шашнете родителите си, а защо не и учителите, като им разкриете истината!

1. Меркурий не е най-горещата планета

Разстоянието от една планета до Слънцето невинаги има значение за това колко студено или горещо ще е на планетата. Макар че противоречи на всякаква логика, доказателство за това е именно Меркурий. През деня температурата на повърхността му може да достигне 420 градуса, което несъмнено е мноого топло, но знаете ли, че на Венера термометрите (ако имаше такива) те никога не биха падали под 462 градуса. Доказано е!

2. Няма тъмна страна на Луната?

Когато говорим за тъмната страна на Луната сме свикнали да разбираме, че тази част не е огряна от Слънцето. Но в действителност се има предвид частта, която не виждаме от Земята. Сигурно знаете, че Луната и Земята се въртят така, че ние виждаме само едната страна на нашия спътник и следователно тъмната страна на Луната не може да се види, без преди това да не напуснете земната орбита. Също така, тъй като Луната и Земята се въртят около оста си, лъчите на слънцето достигат до всички части както на Луната така и на Земята, макар и не едновременно, което означава, че спътникът ни няма тъмна страна по начина, по който ние го разбираме.

3. Земята не е кръгла

За всички е известно, че планетата Земя не е плоска, както се е смятало в древността, но в действителност не е съвсем кръгла, както сме свикнали да мислим днес. Всъщност планетата ни е леко сплескана около полюсите и разширена в екватора. Планетата ни повече прилича на картоф или дебело кюфте, а не на кълбо, каквато форма имат глобусите.

4. Слънцето не е жълто

Обичаме да си мислим, че слънчевите лъчи имат определен красив жълто-оранжев или червеникав цвят при залези и изгреви, ноо... реално Слънцето е просто скучно бяло. Цветът на всяка светлина зависи от температурата. Но защо тогава рисуваме Слънцето жълто ще се запитате вие. В действителност ние го виждаме жълто заради земната атмосфера. Ако сте виждали снимки на НАСА и на тях Слънцето също е жълто, трябва да знаете, че толкова сме свикнали с тази идея, че астрономите често променят цветовете на снимките си, за да ги направят по-разпознаваеми.

Ако харесвате да научавате интересни неща за Космоса, то имаме много такива точно тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град