любопитно

Начало | любопитно | Чудили ли сте се защо дъвката губи вкуса си?

Чудили ли сте се защо дъвката губи вкуса си?

Аз детето | 2018-03-28

Чудили ли сте се защо дъвката губи вкуса си?

Представете си, че сте намерили най-вкусната дъвка на света. Не просто ментова или ягодова, а най-вкусната на света... Не искате никога да изгуби вкуса си, защото може повече да не попаднете на такава. Колко хубаво би било това – за любителите на дъвките разбира се. Купувате си една веднъж и можете да я дъвчете винаги, когато искате. През нощта можете да я поставите в бурканче и на другия ден, когато решите да я сложите в устата си отново. Добре де, това може и да не звучи така привлекателно, но все пак... За няколко дни, защо не? Много просто, защото дъвките губят вкуса си само след най-много половин час и просто изглеждат като парче гума. Но защо е така? Може би производителите го правят нарочно, защото иначе ще направят по една дъвка за всеки човек в света и край с бизнеса им. Въобще не е така! Може и да са се сетили за тази работа, но определено не са търсили начини нарочно да го постигнат, защото науката вече има пръст в това.

Преди да ви разкажем защо обаче, нека изясним един въпрос. За всички е ясно, че дъвките не са като обикновената храна, нали така? Ясно е, че не можете да си отхапете малко пица или лъжица с любимата ви мусака и да я дъвчете половин час. Ще я смелите достатъчно за няколко секунди и след това трябва да преглътнете. С дъвката обаче изобщо не е така. Нея не можете да сдъвчете на малки парченца и да глътнете. Всъщност изобщо не трябва да я гълтате.

Защо дъвките са такива особени? Отговорът се крие в съставките им! Много отдавна, дъвката се е правела от смола. Една от най-популярните е извличана от дървото саподила. Днес основата на дъвката обикновено се изработва от синтетичен каучук или смес от изкуствени и естествени материали. За да се предотврати прекаленото втвърдяване на дъвката, производителите на дъвки добавят омекотители (ама не като тези за дрехи, много по-различни). Повечето омекотители са направени от вещества, произведени от глицерин или растително масло. Тук обаче все още няма вкус, забележете! Дъвката може да се продава и само с тези съставки, но би имала вкус на гума, а никой не би искал такова нещо в устата си.

Затова накрая им се добавят различни аромати и подсладители. Подсладителите могат да бъдат естествени, като захар или царевичен сироп или изкуствени. Най-често срещаните изкуствени подсладители имат интересни имена, като ксилитол, сорбитол, манитол и аспартам. Ароматите могат да идват от всякакви източници и производителите на дъвки обикновено запазват вкусовите си съставки в тайна. Най-често срещаните вкусове на дъвките са мента и плодове.

Защо тези вкусове не издържат? Когато дъвчете дъвката, слюнката в устата ви започва да смила подсладителите и ароматите. За разлика от дъвкателната основа, другите съставки могат да бъдат разградени. Докато дъвчете, усвоените подсладители и аромати се преместват през храносмилателната система до стомаха. В крайна сметка, тялото ви третира подсладителите и ароматите като храна и ги смила и разгражда. Тогава чувствате, че дъвката е загубила вкуса си.

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град