забавна наука

Начало | забавна наука | Чудите ли се как термосът запазва напитките топли?

Чудите ли се как термосът запазва напитките топли?

Аз детето | 2018-10-26

Чудите ли се как термосът запазва напитките топли?

Хапвате ли в стола на училището си на обяд? Или предпочитате да носите обяда си от дома? Ако някога сте си носили храна от вкъщи, може би сте забелязали, че може да е трудно да запазите горещи напитки горещи и студени – студени... освен ако нямате някое от тези магически шишета. За какво говорим? Термос, разбира се! И това трябва да е магия, нали? В края на краищата, как може да държи горещи неща горещи и студени неща студени? Всъщност това си е чиста наука! Ето и как точно стават нещата!

Научната тайна на термоса има една дума и тя е вакуум. Вакуум почти като в космоса, който просто означава липса на въздух или друг газ. Термосът е вид бутилка с вътрешен контейнер и двойни стени. Въздухът между двете стени се изсмуква по време на производството му и така се създава вакуум. Вместо да съдържа някакъв вид нагряващ елемент, за да запази горещите неща горещи, термосът е предназначен да поддържа топлината като просто не ѝ позволява да избяга. Както надяваме се знаете, топлината се разсейва от въздуха и за да я запазите, не трябва да допускате въздуха при нея. Точно затова най-добрият изолатор на топлина е вакуумът. Ако няма въздух, който да разсейва топлината, тогава тя се запазва там, където е – и където искате: в случая във вашата напитка.

По подобен начин и студените напитки си остават студени, когато са сипани в термос. Вакуумът ги поддържа студени за известно време. Топлото, което иначе би могло да се прехвърли на студеното съдържание на термос просто не достига до него. Всичко това се постига с метални външни стени и стъклени вътрешни. Те обаче се чупели твърде лесно. Затова днешните термоси обикновено се изработват от слоеве от пластмаса, които спомагат за намаляване на преноса на топлина. Някои термоси съдържат и слоеве от стиропор, които допълнително намаляват топлопреминаването. Ако днес използвате термос, може да сте сигурни, че часове по-късно чаят ви все още ще е горещ или лимонадата ви все още ще е студена!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град