Лаборатория

Начало | Лаборатория | Чудно: извлечете хлорофил в домашни условия

Чудно: извлечете хлорофил в домашни условия

Мирела Любенова | 2021-02-09

Чудно: извлечете хлорофил в домашни условия

Знаете ли какво е хлорофил? Няма как да не сте го чували. Това е вещество или по-точно пигмент, който придава на листата на всички растения този хубав свеж зелен цвят. Всъщност за растенията той е много важен – помага им да извършват фотосинтезата си, което сме убедени, че пак знаете какво е. Това е процес, при който чрез използването на слънчева светлина растението се храни, като преобразува въглеродния диоксид от околния въздух в различни органични вещества, необходими за живота му. Освен това знаете, че в резултат на този процес растенията произвеждат и кислород, благодарение на който ние дишаме и именно затова ги ценим толкова много. Има обаче нещо, което със сигурност не знаете, а то не е по-малко интересно. Изненадващо е, че хлорофилът и хемоглобинът (пигмент, който оцветява кръвта ни) имат почти една и съща структура! Молекулите на тези две вещества са съставени от едни и същи атоми и се различават само по едно нещо. В хлорофила има магнезий, а в хемоглобина – желязо.

Още по-интересното е, че хлорофилът дълги години е бил използван в медицината като антибиотик за лечение на рани и прогонването на различни вируси. И не само това! Използван е и като чист природен хранителен оцветител, като част от добавката E140, която е определена като безопасна за използване във всички страни по света и се добавя към сладоледи, кремове, пудинги и някои видове сосове.

Вижте само колко неща може да прави този хлорофил, а ние му обръщаме толкова малко внимание или поне досега. Искате ли да видите как изглежда наистина хлорофилът? Тогава направете си този интересен експеримент.

За него ще ви трябват няколко свежи зелени листа, най-добре от спанак, коприва, броколи или брюкселско зеле, но ако нямате, и другите вършат не по-лоша работа. Трябва да си намерите още и стъклена купичка, половин чаша вода и половин чаша спирт. Трябва ви и доза търпение.

За да направите експеримента сипете водата и спирта в купичката, а след това сложете и листата вътре и с помощта на лъжица леко ги притиснете, така че да се намокрят целите и да потънат в сместа. След това просто трябва да чакате. Малко е досадно, ама знаете ли колко много чакат истинските учени, а вие сте точно такива! Оставете купичката на по-тъмно място, може и в някой шкаф. След два-три дни се върнете при нея и ще забележите страхотния ефект! Спиртната вода е станала зелена, а ако извадите листата от сместа ще видите, че те са изгубили цвета си и са станали напълно прозрачни. Удивително, нали?

Накрая ако имате и детски микроскоп можете да сложите няколко капки от течността и да ги разгледате още по-отблизо. Но дори и да нямате, ефектът пак си е страхотен и е много по-интересно от картинката в учебника по биология!

Обичате ли растенията или въобще природата? Тогава можете да научите още много интересни неща за тях ето тук!



Коментари
2 коментара

Kristi[n T Todorov, 10 г.,

Публикувано на 03.03.2018

Извинете.Искам да предположа ,че сигурно хлорофилА НЕ Е чист,а има примеси спирт и вода.Вярно ли е .

От редакцията: Здравей, да за експеримента е така, напълно си прав. Но, когато сме написали чист тук: Използван е и като чист природен хранителен оцветител, като част от добавката E140, която е определена като безопасна за използване във всички страни по света и се добавя към сладоледи, кремове, пудинги и някои видове сосове. Сме имали предвид, че се използва като оцветител, в който няма химични елементи и подобни. Иначе за този, който се получава от експеримента си абсолютно прав.

Бела и конете , ,

Публикувано на 25.06.2021

готино

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град