Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Чудото на 3D принтирането

Чудото на 3D принтирането

Аз детето | 2018-10-15

Чудото на 3D принтирането

Искаме да ви попитаме тази година налага ли ви се да пишете големи и дълги есета или съчинения? Ако все още сте някъде между втори и четвърти клас, то това тепърва ви предстои, но ако сте по-нагоре, много добре знаете за какво говорим. Въпреки че писането на такива литературни произведения е голямо предизвикателство понякога, трябва да се радвате, че ходите на училище точно сега – през 21-ви век. Само си представете какво е било преди компютрите да ги има във всеки дом – трябвало е да пишете на ръка или още по-гадното – на пишеща машина. Сега е лесно да поправиш нещо, което си сгрешил, но тогава е трябвало да започваш страницата отначало, защото веднъж отпечатаната буква е нямало как да се поправи! А ако се върнем още по-назад във времето? Представете си какво е било да пишеш есе с перо и мастило? Така че сте си истински щастливци.

Освен това имаме и принтери, които също са станали част от ежедневието ни и дома. Днешните модели принтери се използват лесно и не са особено скъпи. Така вместо да се ровите в енциклопедиите, лесно можете да намерите информацията и в интернет, ако тя ви трябва спешно и да си я принтирате. Можете дори и цветни картинки да си отпечатате. Но това не е всичко, сега принтерите стават все по-интересни. Вече можете да си принтирате дори собствени играчки, благодарение на 3D принтирането. То е същото като обикновеното, само дето могат да се „печатат“ и истински предмети. Не ви ли звучи като магия? И все пак не е. Това е чиста наука и технология, открита от умни хора.

Технологията зад 3D печатането е измислена преди няколко години и с времето много учени са я развивали, за да стигне дотук. Нейното развитие започнало още в средата на 1980 година, когато Чък Хъл изобретил процес, известен като стереолитография. Така Хълк успял да подготви почвата за невероятното развитие, което тази технология е предприела през следващите години.

Цялата работа с принтирането, когато вече имате 3D принтер започва със следното: с дизайн на обекта, който искате да „отпечатате“. Дори и да имате снимка на него трябва да я вкарате в специална програма за проектиране и моделиране и да я обработите. Обектът може да бъде всичко – част от двигател на автомобил, играчка или дори протеза за човешкото тяло. Точно заради последното 3D принтирането в момента бива активно разработвано. След като сте създали обекта, го „изпращате“ към принтера. Знаете ли, че всъщност 3D принтерите действат подобно на мастилено-струйните си събратя, които сега имаме вкъщи и които пръскат мастило върху лист хартия. При новите е същото, само дето те пръскат не само мастило, но и каучук, пластмаса, хартия, метал или други материали от които да се направи обекта върху специална платформа.

Например, за да направите малка фигурка на вашия любим герой, то 3D принтерът ще нагрее малки нишки от пластмаса и слой по слой, бавно ще изгради играчката от дъното нагоре, ако можем така да се изразим. За затопляне на материалите, в случая пластмасата, 3D принтерите използват лазери или други подобни устройства. Времето необходимо за печат на триизмерен обект е различно, но когато имаме възможност да опитаме, трябва да се въоръжим с търпение, защото процесът не е лесен и може да отнеме от няколко часа до няколко дни в зависимост от сложността на обекта.

3D принтерите са станали изключително популярни в производствените сектори, където новите прототипи могат да бъдат триизмерно отпечатани, което е далеч по-лесно и по-евтино, за да се види как на практика ще изглежда новата част, вместо да ѝ се прави прототип на ръка. С една дума бъдещето изглежда светло за технологията за 3D печат и ще има все повече вълнуващи и интересни възможности в областта на медицината, където 3D печата може да се използва за създаването на всичко, от слухови апарати до протези. НАСА дори е започнала тестването на триизмерното принтиране, за да може то да бъде използвано и в космическите мисии и да позволи на космонавтите да отпечатват неща от които ще се нуждаят в Космоса!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град