История

Начало | История | Толкова много различни езици по света

Толкова много различни езици по света

Аз детето | 2019-02-07

Толкова много различни езици по света

Колко езика говорите? Със сигурност поне един – български, нали? Най-вероятно и английски, защото всички знаем малко или много английски, дори и да не сме го учили специално – от песните, от компютрите, от филмите. Но някога имали ли сте желание да знаете или да учите и друг език... Има толкова много от които да си изберете. Вероятно сте запознати с чуждите езици, които се говорят в много страни. Например, ако живеете във Франция, ще говорите какво? Френски, разбира се! Ами Германия? Немски (германски), естествено! Но какво да кажем за много други нации по света? Колко езици има и защо има толкова много се питаме днес. Ако искате да научите отговора на този любопитен въпрос – четете заедно с нас!

Лингвистите, експерти, които изучават езика, нямат всички отговори. Човешките същества общуват с говоримите езици още от най-ранните си дни на Земята. Някои хора твърдят, че преди много векове сме говорили един език – всички хора са общували само по един начин. Дали това е вярно или не, не може да бъде потвърдено, защото просто няма надеждни исторически документи, които да ни връщат във времето към най-ранните дни на езика. Затова нищо не е сигурно, а се правят само предположения как най-първите хора са започнали да използват говорим език. Може би те са имитирали звуци, които са чували около тях в природата. Или може би те са разработили основни звуци, за да предадат най-простите идеи, като например как да използват инструменти и да получат необходимите ресурси, като храна, вода, подслон и огън. Така всички хора, живеещи в дадена област са научавали общ набор от думи за мисли и идеи, които искат да изразят. Хората в други райони по света обаче, с различни потребности и произход, вероятно са измислили други думи. По този начин различните езици може да са се развили независимо по целия свят. С течение на времето групите хора се срещат и се сливат. В други случаи една група хора би завладяла друга. През тези времена на катаклизми могат да се случат големи промени в езиците, като някои езици изчезват, докато други растат или се променят в напълно нов език.

Лингвистите също не могат да ни кажат точно колко езици има в света днес. Част от причината е, че някои райони по света остават неизследвани дотолкова, че да се знае точният диапазон от езици, които се говорят в определена област. Също така е по-сложно да се преброят езиците, отколкото предполагате. Например, много езици имат много различни диалекти в тях. Тези диалекти могат да бъдат много сходни с основния език само с малки различия, основани на местните обичаи и употреба. От друга страна, някои диалекти могат да са толкова необичайни, че да са си нов език. Лингвистите често не са съгласни точно как да се броят езиците, като имат предвид тези проблеми.

Въпреки проблемите с определянето и преброяването на езиците, лингвистите смятат, че в света може да има близо 7000 различни езика. Къде в света се говорят всички тези езици? Лингвистите са съгласни, че те не се разпространяват равномерно по света. Например в Европа се говорят само около 230 езика, а в Азия се говорят над 2000 езика. Една особено разнообразна област е Папуа Нова Гвинея, където население от около 4 милиона души говори повече от 832 различни езика! Можете ли да си представите да научите толкова много езици? Повечето хора се затрудняват да научат дори различен език от майчиния си... Други обаче са се научили да владеят много различни езици. Има такива, които знаят даже и 14... Представяте ли си?

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град