зоокът

Начало | зоокът | Това са те: 10-те най-умни породи кучета в света – част втора

Това са те: 10-те най-умни породи кучета в света – част втора

Аз детето | 2019-12-27

Това са те: 10-те най-умни породи кучета в света – част втора

Не се ли учудвате понякога на способността на кучетата да изпълняват команди? Или пък на това колко бързо се научават на разни трикове? Експертите измерват интелигентността при кучетата по няколко начина и най-умните породи кучета може да ви изненадат. Ако кучето ви не е обаче сред тези 10 породи, но сте се убедили в превъзходния му интелект, не се отчайвайте – изследванията показват, че повечето кучета са много по-умни, отколкото смятаме. Тези 10 породи на кучешките Айнщайновци споделят две основни качества: способността бързо да учат нови команди и послушанието да ги изпълняват в 95% от времето. Въпреки че не всяко куче се вписва в този списък, последните проучвания, като това на д-р Брайън Харе, показват, че повечето кучета са много по-умни, отколкото някога сме знаели. И все пак ето ги най-умните от най-умните!

Доберман

Доберманите са стара немска порода, която през Втората световна война е използвана за охрана на спящите войници или пък за предводител в тъмните бойни полета. Кучетата били обучени да надушват врагове от километри и да сигнализират на войниците без да лаят или да издават силни звуци. Съвременните добермани са далеч не толкова агресивни и са чудесни кучета, които обичат да си играят. Мускулести и силни, те са известни със своята лоялност и безстрашие и са едно от най-популярните кучета-пазачи.

Голдън Ретривър

Първоначално родом от Шотландия, тази популярна порода кучета е създадена през 1865 г. от лорд Туидмут от Гисачан. Това великолепно, дружелюбно куче все още се отличава с пъргавината и послушанието и често се използва за спасяване на хора. Но любимата му работа е да бъде семейният домашен любимец. Мили, любящи и без грам агресия, тези кучета са обичани от всички! И вярвате или не зад милата външност се крие едно умно куче, което може да бъде научено на много неща.

Немска овчарка

Немската овчарка е създадена от селекционера капитан Макс фон Стефаниц през 1889 г. с цел „полезност и интелигентност“. Съвременното немско овчарско куче е добре известно със способността си да усвоява команди за много различни задачи, което е една от причините тези кучета също да бъдат обучавани за водачи. Известни с атлетизъм, лоялност и увереност, немските овчарки могат да бъдат прекрасни семейни кучета, както и умели скотовъди и полицейски кучета.

Пудел

Пуделите са нещо повече от къдрава козина подходяща за модерни прически. Първоначално те са били отглеждани за лов на птици и откриването на вода в пустинни райони. Историята им включва много дейности в които са се показали като отличници – от грижи за стада овце, през пресичането на бойното поле, за да доставят запаси на ранените до сценични изкуства. Тези ловни кучета са забележителни със своята любяща природа, интелигентност и дори чувство за хумор.

Бордър коли

И накрая, нито един списък с най-умните породи кучета не би бил пълен без споменаване на това красиво куче. Първоначално известно като „шотландска овчарка“, колито е родом от Англия и Шотландия. Развъдени, за да мислят независимо и да се грижат сами за себе си без на километри от тях да има хора, те имат интелигентността за решаване на проблеми. Чейзър, кучето, което може да посочи на картинка 1 022 животни само като чуе звуците, които издават, е невероятен пример за интелигентността на тази порода.

Искате да разберете кои са останалите пет породи? Кликнете тук!

Прочетете и още интересни неща за кучетата:
Седем вкусни храни, които можем да похапнем заедно с кучето
Четири изненадващи действия, с които кучето казва „Обичам те!“
Плодовете, които са строго разрешени за вашето куче



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град