България

Начало | България | Тракийското светилище при село Татул – едно от 10-те чудеса на България

Тракийското светилище при село Татул – едно от 10-те чудеса на България

Аз детето | 2019-04-05

Тракийското светилище при село Татул – едно от 10-те чудеса на България

Няма начин да не сте чували за Седемте чудеса на античния свят! Те са популярни... ами... по целия свят и са наистина невероятно интересни и красиви. Не сте ли? Замислете се пак – знаете ли как изглеждат Египетските пирамиди или имате представа какво е Александрийския фар! Ето, значи сте чували за Седемте чудеса – те са разпръснати навсякъде по света. Ние обаче си имаме наши си 10 чудеса, които са не по-малко впечатляващи. Може да не са толкова високи или чак толкова големи, но не значи, че не са красиви или че нямат интересна история. Едно от тези чудеса се намира само на 200 метра от село Татул. Това е един от най-величествените и впечатляващи мегалитни паметници, открити по нашите земи. Може би някои от вас се сещат за какво говорим...

Тракийското светилище край село Татул представлява скален масив, а върхът му – пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр. Хр. Според легендата светилището е свързано с цар Резос – митичен владетел на тракийското племе едони. Той бил син на речния бог Стримон и музата Евтерпа. Родил се близо до село Резово, което носи неговото име. Легендата гласи, че докато воювал в Троянската война, той успял да обязди магични коне, бързи като вятъра и бели като снега. Тези коне имали силата сами да победят троянците, стига да пиели вода от река Скамандър, намираща се в днешна Турция. Според думите на майка му, Резос щял да продължи да живее и след смъртта си, в пещерите като „антроподемон“, човек с божествена и човешка същност. Цар Резос бил погребан точно в това светилище. Друга легенда твърди, че там се намира и вечният дом на самият Орфей.

На Татул са намерени предмети от траките, римляните (фина римска керамика), готите, които нахлули по тези земи през III в. сл. Хр., Анатолия, Афганистан, Гърция, Егейските острови, които най-вероятно са донесени от поклонниците, идващи да се поклонят на това свещено място. Този факт показва колко важен духовен център е било светилището до село Татул. Там са открити множество глинени идоли, вретена, съдове, костни ашици – предмети, свързани с предсказване на бъдещето и с култа, почитан на Татул. Край олтарите археолозите се натъкнали на кости от жертвоприношения и съдове, с които се разливало свещено вино. Тракийската керамика открита на Татул е аналогична на останките, намерени около Древна Троя, доказвайки, че траките, живели при Троя и тези, населяващи Източните Родопи, са част от една и съща култура.

Снимка: Filipov Ivo [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град