Празници през месеца

Начало | Празници през месеца | Църквата почита паметта на свети Трифон

Църквата почита паметта на свети Трифон

Аз детето | 2023-02-01

Българската православна църква почита днес паметта на свети мъченик Трифон. Той е роден около 225 г. в село Комсада, в областта Фригия, Мала Азия, в семейството на праведници, които отрано разпалват в него любов и преданост към Бога. Трудът им не отива напразно. Още от дете по негова молба Бог върши чудеса. Живее праведно и загива мъченически заради вярата си в Исус Христос.
В България свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите.

Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Денят на свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждане на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.
Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари – Сретение Господне, а на 3 февруари – Свети Симеон.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град