важните неща

Начало | важните неща | Цветните флагове на плажа – какво означават и защо е важно да ги спазваме?

Цветните флагове на плажа – какво означават и защо е важно да ги спазваме?

Аз детето | 2022-07-06

Цветните флагове на плажа – какво означават и защо е важно да ги спазваме?

Ето ви тук! Най-накрая това време от годината дойде, най-накрая изминахте дългия път и сте на плажа. След толкова чакане и вълнения сигурно нямате търпение да постелите кърпата и да влезете в морето. Но изчакайте – обърнахте ли внимание какво казват спасителите? Обърнахте ли внимание какъв цвят флаг са сложили? Може би не – повечето хора не го правят, особено когато знаят, че имат само една седмица или дори още по-малко да се насладят на морето в истинската му прелест. Веднага ви казваме, че това обаче не е изобщо правилно. Спасителите, които имаме на почти всеки български плаж не са там случайно и определено не служат само, когато някой тръгне да се дави! Те правят и много други важни неща, като да наблюдават за агресивно поведение на плажа или в морето, за прекалено малки деца оставени без надзор и най-вече предупреждават какво е вълнението.

Вълните може и да ви изглеждат забавни, особено когато сте на брега, но те могат да са и доста опасни. Дори и най-добрите плувци не ги подценяват, защото могат за миг да ви завлекат толкова навътре, че да няма измъкване или дори да ви потопят даже и на плиткото. Точно заради това спасителите по морето всяка сутрин проверяват вълнението и слагат определен цвят флаг, който плажуващите да спазват. Стига да знаят какво точно означава.

Приемете морските флагове за плажа като светофари. Както светофарите помагат да се управлява движението в града така, че да е безопасно за всички, за това служат и флаговете. Важно е да знаем какво означават и да ги спазваме за нашата собствена безопасност. Никой не иска да ни развали удоволствието, но по-добре е да не влезеш в морето един път или два пъти и пак да си прекараш добре на плажа, вместо да влезеш... и да не се знае какво ще се случи с теб. Така че прочетете и добре запомнете значенията на цветовете.

Всички флагове, които спасителите у нас използват, отговарят на международните стандарти и имат цветовете, характерни за светофарите и предупредителните знаци.

Зелен флаг – морето е спокойно и напълно безопасно! Можете да влезете дори и сами (стига да сте над 12 години) и да се порадвате, да плувате сами с пояса или дори да си легнете върху дюшека. Вълни няма почти никакви!

Жълт флаг – морето е сравнително безопасно. При жълт флаг отново можете да влезете да се изкъпете, но бъдете с изострено внимание, защото има малко по-големи вълни, които могат и да ви завлекат. При жълт флаг спасителите съветват всички деца до 18 години да не влизат навътре в морето. Най-безопасната дълбочина е до кръста. Също така е най-добре всички да не влизат сами, а заедно с приятел, който да помогне при евентуална опасност.

Червен флаг – не влизайте изобщо! Морето е твърде бурно, вълните са огромни, има опасни течения, които дори образуват подводни ями. Ако не знаете какво точно е последното нека ви кажем кратко, че подводните ями са много опасни. Това са дупки на дъното на морето на съвсем неочаквани места. Представете си, че ходите по дъното и водата ви е до кръста и изведнъж при следващата крачка потъвате целия – ето това е подводна яма. Много е опасно! Опасно е самото море – вълните са огромни и завличат, така че ако видите червен флаг, най-добре се радвайте на водата само от брега и дори и тогава трябва да внимавате. И не се притеснявайте, обикновено червените флагове са за не повече от ден, след това водата се успокоява в повечето случаи. Пък и играта с пясъка също е забавна, дайте ѝ шанс!

Обърнете специално внимание на двойните червени флагове, защото в такива места ви очакват опасни подводни течения – много големи вълни, които могат да удавят за миг дори и професионален плувец. Влизането във водата е строго забранено! Не се заблуждавайте от слънчевото и ясно време: теченията се появяват точно в такива условия.

За международна сигнализация са приети и няколко други цветове, които не се използват често при нас, просто защото по Черноморието няма такива условия, но все пак също е хубаво да ги знаем.

Черно-бяло знаме като шахматна дъска означава, че това е зона за сърфисти и плуването без сърф е забранено, защото може някой от тях да ви удари с дъската си.

Лилав флаг означава, че в тези води живеят опасни морски животни (медузи, морски таралежи). Ако лилавото знаме е окачено в двойка с жълто, това показва изключителна активност на тези морски обитатели, за които трябва да внимавате.

Кафяв флаг означава силно замърсяване на околната среда или водата.

Черен флаг с картинка на акула или бели кръгчета означава, че акулите са много активни и са много близо до зоната за плуване.

Жълт флаг с черен кръг вътре – този флаг обикновено се използва в Съединените щати или по-екзотични места известни със множеството сърфисти. Това означава забрана за използване на тежки дъски за сърфиране на места, където е разрешено и плуването.

Накрая запомнете и още нещо, което е много важно – въпреки че морето може да ви изглежда спокойно от брега, то може да се промени във всеки един момент. Така че е важно да спазвате флаговете и съветите на спасителите. Те се наричат спасители точно заради това – там са, за да помагат и да се грижат за вашето здраве и сигурност, за да запомните почивката си с нещо хубаво, а не с инциденти. Морето може да е много опасно и непредвидимо!



Коментари
5 коментара

Йони , 10 г.,

Публикувано на 22.08.2021

За някои знамена, които са написани горе не съм чувала за тях.

Теди Каменова, 10 г.,

Публикувано на 11.08.2022

Да трябва да внимаваме

Давид , 8 г.,

Публикувано на 26.02.2023

Това е много възпитателно

Долорес , 13г г.,

Публикувано на 12.07.2023

По принцип в България няма толкова много акули или поне аз не съм виждала и дано да не видя защото за много опасни хищници.От друга страна замърсяването на водата и околната среда много надвишава и става опасно.Но все пак мисля че хората рано или късно ще започнат да се грижат повече за природата.

Дария , 12 г.,

Публикувано на 12.07.2023

Много е важно да познаваме флаговете. Аз научавам все повече

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град