новини детски

Начало | новини детски | У нас излезе първата българска книжка за деца с дислексия „Тити рисува букви“

У нас излезе първата българска книжка за деца с дислексия „Тити рисува букви“

Аз детето | 2019-03-27

У нас излезе първата българска книжка за деца с дислексия „Тити рисува букви“

В световен мащаб статистиките сочат, че близо 20% от населението страда от дислексия и въпреки това се оказва, че знаем твърде малко за нея. Още по-малко пък го обясняваме на децата си. Не им обясняваме, че не бива да се подиграват на съученици с дислексия или пък, че ако те самите страдат от нея в това няма нищо толкова страшно и срамно. Дислексията често дори може да бъде почти незабележим и преодоляна стига да се засече в ранна детска възраст. Всъщност тя е просто неспособност за четене и разбиране на прочетеното. Объркват се някои букви с други например „Б“ с „Д“ или „Н“ с „П“. Понякога се разместват местата на буквите в думите или хората пишат както говорят. Съществуват много митове за дислексията, но е важно да се запомни, че дислексията не е вид умствено изоставане и децата страдащи от дислексия са като всички останали – напълно нормални и умни деца.

На това, както и още много полезни неща иска да ни научи издателство „Еднорог“ с първата у нас българска книга игра специално изработена за нуждите на децата с дислексия. Книгата „Тити рисува букви“ е е първият проект в България, фокусиран върху съвместната работа на родителите и децата с дислексия, в домашни условия, под формата на игра. До този момент в България по проблемите на децата с дислексия има само научна литература. Основната цел на помагалото е да да преодолее психическото напрежение и дистрес при създаване на писмен текст и отказа на децата с дислексия да четат и пишат. „Тити рисува букви“ е подходяща за: 1) деца с дислексия в начална училищна възраст; 2) превенция на дислексия в предучилищна възраст; 3) за ограмотяване и запознаване с писмен текст на всички деца и техните родители.

В „Тити рисува букви“ са предвидени множество забавни игри-упражнения, които да помогнат на всяко дете да преодолее затрудненията при диференциране на визуално сходни графеми и такива графеми, чиито фонеми имат акустично сходство. Отпечатана е на специално създадения от Кристина Костова шрифт за дислексици – Adys. Автори на прекрасната книжка са Ралица Филипова – журналист в БНТ „Детски и младежки програми“, писател и преподавател в НБУ, Антоанета Костова – художник, завършила курс по сугестопедия за деца с дислексия и консултант – доц. д-р Екатерина Тодорова – водещ специалист в областта дислексия на развитието.

В студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR Ралица Филипова споделя, че „Тази книжка е с практическа насоченост. За първи път подобна се издава в България. Направихме различни изследвания в Германия и Америка. Насочена е и към децата, и към техните родители, тъй като е изключително важно родителите първи да разпознаят, че детето им има дислексия“. Повече от разговора вижте във видеото!





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град