любими герои

Начало | любими герои | Удивителната история на Пепеляшка, за която не знаете нищо

Удивителната история на Пепеляшка, за която не знаете нищо

Аз детето | 2017-12-22

Удивителната история на Пепеляшка, за която не знаете нищо

Щастливото детство е невъзможно без три неща: много игри, малко шоколад и приказки! Приказки, които ти четат за лека нощ като малък или пък които ти четеш сам! Вълшебни, приключенски и интересни – приказките са съществена част от всяко щастливо детство. Така например историята за Пепеляшка е една от най-обичаните и най-четените в целия свят. Всеки знае за приказката за бедното, но красиво момиче с лоша мащеха, което отива на бал, загубва своята пантофка и... Знаете я! Днес обаче ще ви разкажем някои забавни тайни за тази невероятна приказка, които са чували много малко хора. Така че настанете се удобно и четете – ще бъде интересно!

Най-старата версия на приказката е намерена на египетски папируси. Представяте ли си? Пък ние си мислехме, че е дело на нашата епоха! Тогава се е разказвало за очарователното момиче на име Родопис, отвлечено от пирати от Гърция и продадено в робство на египетски фараон. Отначало той бил много добър с красавицата, но един ден изведнъж си намерил и нова жена, а горкото момиче било пратено да работи в кухнята на фараона. Единственото спасение от тежката си съдба то намирало в близката река, където ходило да плува. Един ден плувайки Родопис изгубила сандалите си. Те били вдигнати от прелитащ сокол и носени... не, не познахте, не в гнездото на птицата, а при друг заможен египтянин. Малко вероятно било едни обикновени обувки на простолюдието да заинтересуват богаташа, затова момичето имало късмет, че тези изглеждали доста величествено. Били подарък от фараона, когато още я е обичал. Освен това направило впечатление, че били много малки. Изуменият човек веднага проявил интерес чий са тези сандали и обявил награда, за този, който намери притежателя им. Накрая също като в познатата ни приказка се разбрало, че те са на Родопис и се влюбил истински в нея още от пръв поглед. Вдигнали голяма сватба и живели щастливо до края на дните си.

Чиста Пепеляшка, нали? А идва от Египет! Вече сигурно няма да се учудите ако ви кажем, че тази героиня е една от най-популярните в света и към днешна дата има над хиляда вариации на тази приказка. Те са измислени от различните народи и тя е адаптирана за техните обичаи. Подобна приказка съществува във фолклора на Русия, Ирландия, Рим, Шотландия, Флоренция, Венеция... и при това от много, много години. В корейската народна приказка, ролята на Пепеляшка се играе от четиринайсетгодишното момиче на Хончи, чиято ужасна мащеха го принуждавала с дървена мотика да обработва каменисто поле. Но един ден небето дошло при момичето и го изпратило да се забавлява на сватбата на една от сестрите му. То обаче трябвало да се прибере у дома преди полунощ, за да не бъде разкрито. Бързайки да изпълни условието Хончи загубила обувката си в гората. Там я намира смел ловец и... Сещате се как продължава историята.

Както ви казахме подобна история съществува у всички народи по света и всеки вярва, че именно те са я измислили първи! Сюжетът винаги е почти един и същ. Промяната е единствено в мястото, нещата, които момичето е карано да върши и обувките. Те са изработени от дърво, плат, диаманти и дори от чисто злато. Най-популярната версия обаче е тази на Шарл Перо. Всеки от вас знае за прочутите стъклени пантофи. Макар че ние винаги сме се чудили защо пък точно стъклени и не е ли малко трудно да се ходи с тях. Вие имате ли предположения за този въпрос? Споделете ги с нас в коментарите!

Знаете ли, че освен Шарл Перо прочутите братя Грим също са разказали тази приказка. Само дето в типичния за тях стил там е пълно с жестоки подробности, като че сестрите на Пепеляшка отрязват петите си, за да може обувката да им стане! Ужас! Това определено не е подходяща приказка за лека нощ! Освен това в по-ранната версия – тази на Шарл Перо Пепеляшка накрая прощава на злите си сестри, докато при Братя Грим те са наказани. Много интересен е и фактът, че Всички имена на главната героиня на приказката, било тя Пепеляшка, Cinderella, Попелюшка, Cenerentola, The Cinder Maid, Папялушка, Золушка са свързани с пепел и огън! Колко любопитно!

Това е само част от тайнствената и неподозирана история на Пепеляшка!



Коментари
2 коментара

Yana A., 11 г.,

Публикувано на 10.08.2018

Всъщност това със стъклените пантофки било грешка в превода.В оригинала Пепеляшка (родила се Ела, но наричана Пепеляшка от злите си сестри, защото спяла до огнището и била цялата в пепел.)носи зелени пантофки, но тъй като ,,зелено и ,,стъкло" на френски се произнасяли по еднакъв начин е станало объркване.А някои хора стигат и по-далеч и казват не, че са стъклени, а кристални.

Small snail Георгиева , 11 г.,

Публикувано на 12.04.2020

Яна А, ти откъде знаеш, че това което си прочела в някой сайт и си го написала тук е вярно?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град