новини детски

Начало | новини детски | Урок по рисуване за старозагорските деца ще даде известен български художник

Урок по рисуване за старозагорските деца ще даде известен български художник

Аз детето | 2018-02-22

Урок по рисуване за старозагорските деца ще даде известен български художник

Известният български художник Иван Яхнаджиев ще проведе занимание по рисуване със старозагорски деца във фоайето на Държавна опера – Стара Загора. Художникът гостува на 28 февруари, от 16:00 часа по лична покана на директора на Операта Огнян Драганов. Материалите ще бъдат осигурени лично от Иван Яхнаджиев. В същия ден, в 17:00 часа във фоайето на Операта ще бъде открита изложба от картини на Концертен комплекс „България“, където от 2004 г. е разположена едноименната галерия с картини и пластики от колекцията на Софийска филхармония.

Тази галерия е създадена през 2004 г. и от тогава до сега неин галерист неизменно е Цена Бояджиева – внучка на големия български художник Златю Бояджиев и дъщеря на известния пловдивски художник Георги БоЦена.

Иван Яхнаджиев е роден на 31 март 1948 г. През 1977 г. завършва специалност живопис във ВИИИ „Николай Павлович“ в класа на проф. Добри Добрев. Въвежда бодиарта (рисуване върху тяло) в България. Излага творбите си в самостоятелни изложби в София, Варна, Благоевград, Рим. Творчеството му е в областта на пейзажа, натюрморта, фигуралната композиция. Най-големите галерии у нас, включително Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и Националният исторически музей, притежават негови картини. Много от тях са в частни сбирки в Гърция, САЩ, Финландия, Франция, Швеция, Япония. От няколко години Иван Яхнаджиев преподава на ученици от Италианския лицей в София.

Снимка: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град