За родители

Начало | За родители | В магазин с малко дете: 6 полезни съвета как да не полудееш (от мамин опит)

В магазин с малко дете: 6 полезни съвета как да не полудееш (от мамин опит)

Аз детето | 2018-08-11

В магазин с малко дете: 6 полезни съвета как да не полудееш (от мамин опит)

Пазаруването с дете определено е по-интересно, различно и понякога забавно. Също така и полезно за връзката дете-родител. Докато пазарувате заедно можете да научите мъника си на много полезни неща, като например какво да купува, как правилно да разпределя бюджета си. Може би точно в този момент да не разбере всичко, но определено това дава един добър старт на нещо, което ние извършваме често и което е пряко свързано с нашето съществуване. Друг път обаче има и не толкова спокойни моменти! В кошницата или количката вече са натрупани поне пет шоколада. Ама как се е случило това, като си отделил очи от детето само за миг! Джобовете, о, не, пълни са с бонбони, а накрая даже прозвучава и това от което най-много се страхуваш – купи ми, купи ми, неее искам го сегаааа. Разбира се доброто възпитание е ключ това да не се случва, но всеки родител е изпитвал подобно нещо в магазина поне веднъж. Така че за този веднъж имаме за вас девет полезни съвета, които ще ви помогнат бързо да преодолеете кризата. Съветите са от личен мамин опит!

На пълен стомах

Забелязали ли сте, че когато сте гладни купувате доста повече неща от необходимото. При това тези „неща“ често включват вафлички, бонбони и снаксове? Същото важи и за детето! Когато не е хапнало и го заведете в магазина, то също ще иска да си вземе от всичко, което зърне! Затова просто хапнете преди да отидете на пазар.

Направете списък

Първо, това ще ви спести от разходите за ненужни стоки, които случайно могат да попаднат подръка. На второ място – ще спести време, а с малко дете в магазина това е необходимо. Трето, според предварително подготвения списък е по-лесно да се правят покупки.

И за детето също

Да, да и за него! Обсъдете какво би искало да си купи лично за себе си – бонбони, шоколади и му кажете да си избере само един вид. Добавете и ваше предложение за плодове или зеленчуци и готово. Детето ще се почувства, че само взима решенията и е „голямо“ и ще е далеч по-лесно да купи само това, което наистина иска и което има в списъка си без да се противи. Дори и да не може все още да чете – списъкът може да е с малка нарисувана картинка на съответния продукт. Така дори ще е още по-забавно.

Изберете маршрут

Да кажем, че трябва да отидете от точка А до точка Б, т. е. от отдела за хляб до млечния рафт. Естествено по пътя ще минете и през други стоки и големите магазини използват именно това, за да се изхитрят и да сложат рафтове със скъпи сладкиши и снаксове точно по пътя. Разбира се винаги има начин да ги заобиколите и точно това е, което трябва да направите. Така детето няма да ги види и няма да се изкуши да поиска онзи скъп кекс, който уж бил с швейцарски шоколад.

Дайте му право на участие

„Сега ще купим хляб, а после ще отидем за кисело мляко. Съгласен ли си?“, „Този хляб хубав ли ти се струва?“, „Какво ще кажеш да вземем и прах за пране?“ – всякакви подобни въпроси свързани с пазаруването ще помогнат на хлапето не само да се учи как става тази работа, но и ще го накарат да се почувства важна част от пазаруването и ще го заангажират така че да не иска всичко, което види. Защото в повечето случай децата искат разни неща от магазина именно заради това, за да почувстват, че участват в целия процес.

Няма да го купим, защото...

Често срещана грешка на родителите е да откажат исканията на детето без аргументи, т. е. „Мамо, (татко), купи ми““. „Не, няма!“, „Не, не може!“ и край! Това не е най-правилният подход. Това изобщо не означава, че е необходимо да се купуват стоки по искане на хлапето, но родителите трябва да обяснят гледната си точка: „Няма да купя, защото няма да имаме достатъчно пари за основните продукти!“, „Това не е много вкусно, защо вместо него не купим плодове, които също са сладки!“. Ето с такива отговори детето вече ще разбере и ще остане доволно, както и вие.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град