Лаборатория

Начало | Лаборатория | В природата се образуват за хиляди години, но вие можете да си ги направите у дома само за няколко дни

В природата се образуват за хиляди години, но вие можете да си ги направите у дома само за няколко дни

Аз детето | 2018-05-09

В природата се образуват за хиляди години, но вие можете да си ги направите у дома само за няколко дни

Знаете ли какво са сталактити и сталагмити? Много хора трудно правят разлика между тези две образувания. Повечето дори си мислят, че са име на едно и също нещо, но вие като едни малки бъдещи гении трябва да знаете следното – има разлика между двете, при това доста голяма и очевидна, както твърдят учените. Сталактитите са тези, които „израстват“ надолу от пещерните тавани. Те започват да се формират като тънки колкото сламка каменни пръчки, но в крайна сметка накрая се превръщат в огромни скали с интересни форми. Това е така, защото водата се стича по тавана на пещерата и това прави много години, оставяйки малки парченца калцит, които карат сталактита да расте и да става все по-голям и по-голям. Но когато тези капки вода падат на пода и там се образува интересната пещерна форма, тогава тя се нарича сталагмит. Той, също като своя „брат“ се образува и расте с времето! Казвайки „с времето“ имаме предвид хиляди години. Но знаете ли кое е най-чудното – вие също можете да си направите сталактити при това у дома и то да се образуват само за няколко дни. Няма да са толкова огромни, но пак ще си е доста впечатляващо. Така че готови ли сме вече за един супер як експеримент, на който всеки учен би завидял?

Тогава ще са ви необходими:

  • 2 стъклени буркана с еднакъв размер
  • лъжица
  • плитка чиния
  • 2 кламера
  • сода за хляб
  • топла вода
  • около един метър прежда
  • голяма кана или по-голям буркан
  • боя за храна с цвят по ваш избор (но според нас с червено е най-хубаво)

Всъщност експериментът се прави много лесно. Повече търпение трябва да имате, докато чакате да се получи. Но както вече повторихме все пак имайте предвид, че в природата тези неща се образуват за хиляди години.

И така първото, което трябва да направите е да подготвите всичко. За целта върху равна повърхност, но предлагаме да не е масата в кухнята, а някъде където не се поставят неща всеки ден, поставете двата буркана на разстояние колкото двете ви длани един от друг. Между тях поставете и плоската чиния.

След това хванете преждата и я сгънете на две, така че да имате два равни края. Сгънете още веднъж и я усучете, все едно правите мартеница. Сега внимавайте, много е важно да не забравите тази стъпка. Захванете двата края на усуканата прежда с кламери.

Другата важна стъпка е да направите сместа за сталактитите. За целта напълнете големия буркан или кана с вода почти догоре. След това добавете и боя за храна – колкото искате, колкото повече е толкова по-тъмен ще е цвета. С помощта на лъжицата разбъркайте за малко. Накрая отново с нея добавяйте лъжица по лъжица сода за хляб. Колко сода ще ви трябва зависи от размера на буркана или каната, но има един лесен начин да разберете. Добавяте лъжица сода и разбърквате, след това още една и още една, и още една. Така продължавате докато содата спре да се разтваря във водата. Това означава, че сместа ви е готова.

След това я разпределете в двата по-малки буркана, които вече подредихте. Сипете толкова смес, така че да ги напълните почти догоре. Но имайте предвид, че във всеки буркан трябва да има еднакво количество.

Накрая потопете преждата с кламерите в сместа така че да се напои хубаво и закрепете двата края на бурканите. Трябва да направите това така, че да се получи мост от прежда между тях. Кламерите много ще помогнат за тази работа.

Сега остава просто да наблюдавате от 3 до 5 дни. Още на следващия ден ще забележите как сместа в бурканите започва да намалява. Но къде ли отива, да не би да се изпарява? Не съвсем... Сами ще разберете това, когато на третия ден забележите, че преждата ви вече не е прежда, а сталактит!

Какво точно се случва ли? Съвсем проста химическа реакция!

По идея на fivelittlechefs.com

Знаехте ли, че със сода за хляб можете да направите и други забавни неща:
Как изригват вулканите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град