интересно

Начало | интересно | В Швеция отвори врати първият музей на... отвратителните храни

В Швеция отвори врати първият музей на... отвратителните храни

Аз детето | 2018-11-05

В Швеция отвори врати първият музей на... отвратителните храни

Синьо сирене, октопод, скариди, авокадо, чушки, чесън... Всеки има малко или повече храни, които не обича. В света съществуват обаче и такива храни, които се харесват от толкова хора, колкото са пръстите на ръката ви! Те са толкова изключително отвратителни, че са намерили място и в чисто нов музей. Шантаво е дори и за нас! Свикнали сме в музеите да има красиви скъпоценни камъни, интересни изобретения от отминали времена или пък динозаври, но не и храни! Това обаче вече е факт! В Малмьо, Швеция беше открит нов музей – Disgusting Food Museum (Музеят на отвратителните храни), създаден от Самуел Вест, клиничен психолог.

В този странен музей са изложени 80 експоната от целия свят, които ще покажат малка част от различните култури на хранене. Целта на екипа на музея не е само да покаже културното разнообразие на храната по света, но и да накара хората да се замислят докъде стигат възможностите за приемане на нови вкусове. Да, стига да сте достатъчно смели и да имате здрави стомаси, можете не само да видите как изглеждат храните, но и да ги опитате. В музея можете да намерите храни като най-миришещите сирена в света: ренското vieux Boulogne (обявено през 2009 г за най-миризливото сирене), както и английското Stinking Bishop (Вонящият епископ) и датското Gamle Ole (Старият Оле). Дурианският плод – също не е пропуснат. Няма и как да бъде след като той има толкова силна миризма, че е забранен за носене в обществения транспорт в редица държави.

Винаги сте искали да опитате мариновани яйца, сок от чесън или пък бира от вино от люти чушки – тогава заповядайте в Музея на отвратителните храни. Тези от вас, които имат здрави стомаси могат да опитат и шоколад със сланина или торта от скариди, чесън и ванилия. Освен исландска ферментирала акула, европейските храни включват сирене от Сардиния казу марцу с ларви от насекоми, шотландска саздърма с овнешка карантия и шведска ферментирала херинга. Но стига сме ви карали да точите лиги по „чудесните“ храни. Схванахте за какво става въпрос! Сега вече можете да хапнете – ако все още сте гладни! И да се надяваме, че вашият хладилник не е като миниМузей на отвратителните храни!

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град