спорт

Начало | спорт | В света на фигурното пързаляне с един интересен въпрос и неочакван отговор

В света на фигурното пързаляне с един интересен въпрос и неочакван отговор

Аз детето | 2018-04-18

В света на фигурното пързаляне с един интересен въпрос и неочакван отговор

Кой е любимият ви зимен спорт? Много хора харесват ски-скоковете, защото ги намират за вълнуващи и интересни. Други пък не биха се спрели пред нищо, за да гледат как сноубордистите правят всякакви невероятни трикове. За трети пък няма нищо по-интересно от един хокеен мач. Моментът в който играчът изстрелва шайбата към вратата на противника може да е наистина вълнуващ. За по-голямата част от света обаче, в която сме и ние, няма нищо по-прекрасно от фигурното пързаляне. Когато професионалните фигуристи са на леда се случва нещо вълшебно. Движенията им напомнят на невероятно сложен и красив танц, който непременно предизвиква много очаровани възклицания от публиката. „Ех“ и „ах“ следват след всеки скок и завъртане на леда.

Едно от любимите ни движения е, когато някой фигурист скочи високо във въздуха и при връщането на леда се върти много бързо. Толкова бързо, че фигурата му почти се размазва пред погледа ни, а той или тя продължава да се върти и върти... Изглежда така все едно нарушава всички закони на физиката и гравитацията и сякаш има суперсили. Точно това е и въпросът, който ни е вълнувал от дълго време: как успяват да направят това! Познавате ли някого, който тренира фигурно пързаляне? Той може също да ви отговори как става това. Ние разбира се проучихме въпроса и се оказа, че това е един от най-често задаваните въпроси свързани с този спорт, така че сега е време заедно да разберем.

В действителност именно физиката и гравитацията помагат на фигуристите да правят това невероятно движение. По-специално, когато става въпрос за въртене, трябва да разберем принципа на запазване на инерцията. Фигуристите са способни да карат кънките си толкова бързо, защото ледената повърхност под тях им осигурява много малко триене, което иначе би ги забавило, когато се движат. Когато се пързалят в права линия тяхната инерция е резултат от теглото им и скоростта с която се движат. При въртене обаче нещата са малко по-сложни, а и интересни.

Когато фигуристите се въртят и съберат ръцете си по-близо до тялото, скоростта на въртене се увеличава, когато разперват ръце встрани, въртенето се забавя. Ако някога сте гледали фигуристи и тяхното въртене може би сте се чудили как не се замайват след това нещо. В действителност на тях често им се завива свят и само годините обучение им позволяват да преодолеят това веднага и да продължат с танца си. Понякога фигуристите използват прости трикове, за да се опитат да намалят замаяността. Например, някои от тях се взират в неподвижна точка в края на завъртането, за да помогнат на мозъка си да се ориентира по-бързо. Другите добавят малки танцови движения към началото и края на завъртанията, за да скрият всички проблеми, свързани с баланса, които могат да срещнат поради замайване.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град