История

Начало | История | В света на класическата музика с невероятния Бетховен

В света на класическата музика с невероятния Бетховен

Аз детето | 2019-02-14

В света на класическата музика с невероятния Бетховен

Имате ли си любим стил музика? Какъв е той? Поп, рап или пък алтернативен рок? Независимо от любимия ви жанр, днес музиката е навсякъде. Можем да слушаме каквато и когато поискаме. Но любителите на музиката невинаги са имали толкова лесен достъп. Преди двеста години хората не можели да слушат музика у дома. Трябвало да отидат на театър, за да чуят любимата си музика. Лудвиг ван Бетховен е един от най-популярните музиканти през това време. Хората са преспивали пред театрите, за да си запазят място и на другия ден да могат да го чуят как свири на пиано. Чудите ли се какво е толкова специално в Бетховен? Той бил толкова талантлив на пианото, че хората и до днес го наричат „музикално чудо“ и „най-великия композитор за всички времена“. Още като дете баща му го е карал да учи музика и да свири на пиано почти постоянно. Понякога дори го наказвал строго ако сгреши дори и една нота – така твърдят историите. Въпреки това Бетховен обичал музиката и дори и тези обстоятелства не го накарали да я намрази.

Минали години и Бетховен пораснал. Решил да се премести да живее във Виена, Австрия, за да може да се учи на музика от други велики композитори като Волфганг Амадеус Моцарт. Плановете му обаче се провалили. Само няколко месеца по-късно мъжът трябвало да се върне в родната Германия, защото майка му починала. Въпреки това късметът му се усмихнал и няколко години по-късно той отново се озовава във Виена. Тогава вече се учи от Хайдн и Моцарт – двама също толкова талантливи музиканти, които харесваме и до днес. Най-известен обаче Бетховен е с това, че губи слуха си и въпреки това продължава да композира прекрасна музика. Всъщност композиторът е написал своите най-известни шедьоври именно през последните 10 години от живота си, когато е бил напълно глух. Никой не знае как е могъл да композира след като не е чувал нотите, но е факт, че тези негови произведения познаваме и слушаме и днес. Ето това е нещото, което го прави толкова невероятен.

Бетховен е оставил голямо наследство, когато е починал през 1827 година. С Бетховен приключва епохата на „Виенската класика“. Композиторът влиза в историята като музикален революционер и първопроходник на музикалния романтизъм. В своята Девета симфония той прави нещо наистина революционно: включва хор в едно инструментално произведение. Музиката му има собствена драматургия, а композиторът често пъти избира кратки, лесно запомнящи се теми – като началото на неговата Пета симфония. Бетовен оставя на поколенията общо 240 произведения – симфонии, клавирни концерти, струнни квартети и една опера. Бетховен е перфекционист. Той композира не за съвременниците си, а по-скоро за бъдещите поколения. Непрекъснато дооправя, пренаписва и обработва произведенията си, понякога седи над партитурите до късно през нощта. И наистина успява да смае бъдещето: и до днес той е сред композиторите, чиито произведения се изпълняват най-често.

Снимка: pixabay.com

Ако класическата музика ви е интересна прочетете също:
Слушайте класическа музика, за да пишете домашните си с по-голямо удоволствие
По вълните на музиката с Йохан Себастиан Бах



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град