История

Начало | История | В света на комиксите: вълнуваща и богата история

В света на комиксите: вълнуваща и богата история

Мирела Любенова | 2017-09-28

В света на комиксите: вълнуваща и богата история

Какво е това горе в небето? Птица ли е? Може би е самолет? Ако сте фенове на супергероите със сигурност вече сте се сетили какво е или по-точно кой е. Това е Супермен! Супергероите са навсякъде тези дни. Ако отидете на кино, изглежда, че винаги има нов супергерой. От Батман и Капитан Америка през Железния човек и Зеления фенер, та чак до Калинката и Черния котарак! Със сигурност в днешно време няма недостиг на супергерои и ако планетата ни бъде нападната от зли извънземни или пък страшни магьосници, има на кого да разчитаме. Ако пък имаме нужда от някоя страхотна история за гледане, която да ви потопи в невиждани приключения е съвсем лесно с всички тези супергерои и филмите за тях.

Въпреки че изглежда, че филмите със супергерои са особено популярни напоследък, те всъщност са любими на феновете от дълго, дълго време. Супергероите обаче не дебютираха във филмите. Всъщност те започнаха своя велик живот от страниците на най-ранните комикси. Кой точно е измислил комиксите и кога са се появили за първи път? Учените смятат, че най-старата книга с картинки в света в е „The Adventures of Obadiah Oldbuck“ публикувана в Европа през 1837 г. Макар че изглеждаше по-скоро като картинна книга от това, което повечето от нас биха сметнали за комикс, авторът от Швейцария Рудолф Тьопфер е смятан за създател на комиксите и графичните романи.

Този комикс бил посрещнат с такова въодушевление и се харесал на толкова много хора, че след това били нарисувани и публикувани още няколко истории. Макар че по това време картинките се правели много трудно и се препечатвали още по-трудно, не липсвали ентусиасти, които рисували ръчно всяка своя бройка от графичните романи. Това обаче означавало, че само избрани хора са можели да се доберат до така новите и оригинално направени истории, наречени комикси.

Комиксите добиват най-голяма известност от 1938 година насетне, която е наречена още „златната година“. Тогава на бял свят се появява Супермен. Негови създатели са Джери Сийгъл и Джо Шустер. Все още най-разпознаваемият герой на комиксите на всички времена, Супермен прави комиксите много популярни и вдъхновява създаването на голямо разнообразие от герои с всякакви суперсили. Скоро феновете на комиксите могли да си купят комикси с участието на Капитан Америка, Батман, Зеления фенер, Жената чудо, Светкавицата, Пластичния човек, Капитан Марвел и много други. Продажбите на комикси се увеличават най-драстично по време на Втората световна война. Хората не могат да получат достатъчно от патриотичните, вдъхновяващи истории за това как доброто побеждава злото и затова все по-често разгръщат страниците с картинки. Плюс това, те били доста евтини. Капитан Америка бил особено популярен по време на войната.

Колкото до българските комикси, (нали не сте се съмнявали, че имаме такива) можем да ви кажем да попитате родителите си. Със сигурност си спомнят за списание „Дъга“ например. Добромир, Чоко и Боко, Дарко, Билбо Бегинс, Томек, ЕЛО – Екип за ликвидиране на опасности, Бубачко, Момиченцето от Земята, Елемаг. А и Хитър Петър, Ян Бибиян, Левски. Това са любимите герои, които през 80-те и началото на 90-те привързват малките към комикса, а оттам и към четенето въобще. Комикс сериалите на списание „Дъга“, създадени от едни от водещите български художници, аниматори, илюстратори по онова време – развиват свои собствени художествени вселени, базирани на българския фолклор, на класически литературни произведения като например „Хобитът“ на Дж. Р. Р. Толкин или пък „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, на историята или пък географията.

Комиксите остават популярни днес. Класическите комикси също могат да бъдат изключително ценни. Action Comics # 1, в който Супермен дебютира, все още се смята за най-ценната графична книга в света. През 2014 г. копие от класическия комикс е продадено за над 3 милиона долара!

Снимки: Pixabay



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град