новини детски

Начало | новини детски | В Ямбол учениците също са освободени от училище заради грипа

В Ямбол учениците също са освободени от училище заради грипа

Аз детето | 2019-01-17

В Ямбол учениците също са освободени от училище заради грипа

Грипна епидемия е обявена от днес в Ямболска област. Учебните занятия се преустановяват от 18 до 23 януари включително. Заболеваемостта в региона достигна 328 болни на 10 000 души, съобщи директорът на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева, след заседанието на комисията за борба с грипа. „Има много болни, чакат пред кабинетите. Най-засегнати са децата от 0 до 4 години, където имаме 714 заболяемост на 10 000 население, следвани от групата от 15-29 години.“, уточни д-р Генчева. В лечебните заведения се спират плановите операции, преустановяват се детските и женски консултации.

Яслите и детските градини ще продължат да работят, но при изключително строг сутрешен филтър, тъй като най-уязвими тази година от грипа са децата, болните деца ще се връщат, а нови няма да бъдат приемани. „Там е задължително също носенето на маски от персонала и извършването на дезинфекция и стерилизация“, подчерта д-р Генчева. Следващото заседание на комисията ще е на 23 януари. На него ще бъде решено дали епидемията в областта продължава или пикът на болните вече е преминал.

Вече общо 419 училища са в грипна ваканция, като се очаква днес такава да бъде обявена в други учебни заведения, заяви пък просветният министър Красимир Вълчев в кулоарите на НС, но не уточни с колко още ще се увеличат школата. Той припомни, че към момента най-много са в Пловдив и Стара Загора. Близо 140 са в Пловдив и около 120 в Стара Загора. Вълчев коментира и междусрочната ваканция, която тази година е само един ден – 5 февруари, вторник, което пък затруднява родителите. По думите му причината се криела в наредбата за учебните срокове, според която те трябвало да са равни. Именно затова от МОН обмислят промяна в наредбата догодина. Така по думите на Вълчев може двата учебни срока да не са задължително равни, за да не се налага почивният ден между тях да бъде в средата на седмицата.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град