новини детски

Начало | новини детски | Ваканция, ура! Коледната ще е цели 12 дни!

Ваканция, ура! Коледната ще е цели 12 дни!

Аз детето | 2018-09-05

Ваканция, ура! Коледната ще е цели 12 дни!

Училището все още дори не е започнало, а някои от вас вече сигурно си мислят за ваканция и колко хубаво би било, ако тя тепърва започваше. Очевидно това не се случва само при вас. Възрастните също мислят за вашата ваканция, така че ако мисълта за първия учебен ден все още не ви харесва чак толкова, ето една новина, която ще ви вдъхне сили и ще ви зарадва. Трябва да учите само един месец и след това хоп ще имате цели четири почивни дни. Първата почивка за тази учебна година ще бъде от 1 до 4 ноември 2018 г.

Министерството на образованието и науката също така е решило тази година да ви даде цели 12 дни коледна ваканция. Тя ще започне от 22 декември 2018 г., като 21 декември, петък, ще е последният учебен ден за 2018 г. Ваканцията ще продължи до 2 януари 2019 г. На 3 януари (четвъртък) децата ще влязат отново в класните стаи. Междусрочната ваканция ще е само един ден – 5 февруари 2019 г., съобщиха от МОН. Вторият учебен срок започва на 6 февруари.

През пролетта учениците от I до XI клас ще почиват от 30 март до 7 април включително. За дванадесетокласниците пролетната ваканция е от 5 до 7 април включително. Матурите през следващата година остават на същите дати – на 21 май 2019 г. по български език и литература и на 23 май по предмет по избор. Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат в периода 28 май – 31 май. В сесията август-септември изпитът по български език и литература ще е на 28 август, вторият задължителен – на 29 август, а изпитите по желание – в периода 30 август-04 септември.

Националните външни оценявания за IV клас ще започнат с изпит по български език и литература на 9 май. На следващия ден ще е по математика, а оценяванията по „Човекът и обществото“ и по „Човекът и природата“ ще са на 14 и 16 май 2019 г. Според утвърдения график седмокласниците ще положат национално външно оценяване по български език и литература на 17 юни, а по математика – на 19 юни 2019 г.

Подаването на документите за участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли. Резултатите от първото класиране на учениците трябва да бъдат обявени до 11 юли, а от второто класиране до 18 юли. Обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град