новини детски

Начало | новини детски | Възродиха „Приказки по телефона“, но този път са в интернет

Възродиха „Приказки по телефона“, но този път са в интернет

Аз детето | 2020-04-27

Възродиха „Приказки по телефона“, но този път са в интернет

Можете ли да повярвате, че по времето на бабите и дядовците ви някой им е чел приказки по телефона. Разбира се сега не си представяйте някакъв модерен смартфон и приложение към него. Напротив, по това време изобщо нямаше такива телефони, а от онези големи и странни с кабел и шайба, които не можеш да носиш никъде. Е, освен да го разнасяш из къщата ако имаш по-дълъг кабел. Та по това време имаше един специален номер, който като набереш можеш да слушаш приказки прочетени от човек. Може да не ви звучи като голяма работа с всички технологии, които имате днес, но попитайте баба и дядо. Това беше голяма работа за тях и всъщност си е доста забавно!

За съжаление тази услуга вече не съществува, но пък за ваша радост в съвременния вариант приказките се разказват от студенти по актьорство за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и могат да се слушат във Facebook. Идеята за „Приказки по телефона“ е на София Трейман. Наскоро тя сподели пред БНР, че с тази инициатива искат да върнат надеждата и вярата в доброто най-вече на малките. Да им върнат безгрижието. Приказките на Джани Родари, Доналд Бисет, Братя Грим, Валери Петров, Йордан Радичков, Ангел Каралийчев и много други световни и български автори могат да бъдат слушани на Facebook страницата на проекта.

От света на големите проблеми можете да се пренесете и в света на приказките, където короната е само на главата на лошите герои, които често накрая се оказват от добрите, объркали пътя. Както споделят създателите на „Приказки по телефона“ в страницата си: „Призоваваме ви да си останете вкъщи. Обичайте се и слушайте приказки, особено в тези тежки времена, когато ни се струва, че живеем в „Наопаки обърнатата страна“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град