новини детски

Начало | новини детски | Вижте къде се удължава грипната ваканция!

Вижте къде се удължава грипната ваканция!

Аз детето | 2020-03-11

Вижте къде се удължава грипната ваканция!

Днес е последният ден от националната грипна епидемия, която беше обявена от МЗ миналата седмица. Общата грипна ваканция няма да бъде удължена и повечето училища в страната от утре ще продължат редовните си учебни занимания. Грипната ваканция беше обявена във връзка с повишената заболеваемост от грипен вирус тип Б. По думите на министъра на здравеопазването Красимир Вълчев обаче е възможно ваканцията да продължи в някои отделни области и общини до края на седмицата. Сред тези места засега са Пловдив, Стара Загора, Велико Търново и Силистра.

Децата от областите Плевен и Габрово остават във ваканция до второ разпореждане.

Заради повишения брой заболели от грип тип Б и след откритите нови два случая на коронавирус в столицата, грипната ваканция за учениците се удължава до 15 март. Допълнителните дни са във връзка със заболеваемостта от грип Б на територията на общината. Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на вход, както за децата, така и за персонала.

Грипната ваканция за училищата на територията на община Враца ще бъде удължена до 13 март /петък/ включително, съобщиха от пресцентъра на Общината. От днес започва и тестването на дистанционната система за обучение на учениците от I до XII клас, която да бъде въведена само при необходимост. 

Засега не се обсъжда възможността пролетната ваканция да бъде съкратена, за да се навакса учебно време. От министерството се надяват пропуснатият материал да бъде преподаден в часовете предвидени за упражнения, като наред с това се преструктурират учебните програми на учениците. Министърът обясни още, че не се предвижда удължаване на учебната година, както и промени в предварително обявените дати за национално оценяване, изпити и матури. Той обаче допуска, че е възможно да отпаднат някои от последните теми от учебния материал, за които няма да има време да бъдат преподадени.

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната временно са преустановени всякакви форми на групови дейности, мероприятия и извънкласни занимания, които налагат събирането на голям брой деца на едно място. Дните определени за зелени училища и екскурзии засега се предвижда да се използват за учебни занятия с цел да се компенсират дните, в които учениците са били в грипна ваканция.

Предложенията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса обаче са учебните занятия и занимания в детските заведения да се провеждат при засилени хигиенно-противоепидемични мерки. Това означава трикратна дезинфекция в рамките на работния ден, периодично проветряване на помещения, осигуряване на възможности за дезинфекция и миене на ръцете както на учениците, така и на учителите. Освен това в първия час трябва да се провежда инструктаж за личната хигиена. Стриктно ще се следи да не влизат деца и персонал със симптоми на грип. Тези мерки ще бъдат приложени и в София, когато децата се върнат в клас. Всяко училище, в което бъде установен случай на коронавирус, веднага ще бъде затворено.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и Червеният кръст обявиха, че смятат, че оставянето на училищата отворени може да помогне в борбата с коронавируса, защото така децата могат да бъдат обучени на превантивните мерки, предаде Франс прес, цитирана от БТА. СЗО, Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и Детският фонд на ООН публикуваха ново онлайн ръководство, което може да се изтегля, с препоръки за защита на децата от коронавируса.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град