сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Включете се в новата въртяща лудост – направете си фиджет спинър сами

Включете се в новата въртяща лудост – направете си фиджет спинър сами

Мирела Любенова | 2017-06-06

Включете се в новата въртяща лудост – направете си фиджет спинър сами

Все още нямате фиджет спинър? Наблюдавате децата в автобуса, в училище, в парка... Навсякъде държат от тази нова модерна играчка, въртят ги и се опитват да направят някой трик, а ето че вие седите, наблюдавате ги и се чудите какво пък е това. Макар че най-вероятно повечето от вас вече знаят и просто нямате спинър по една или друга причина. Може би родителите ви не искат да ви купят, защото ще ви омръзне твърде бързо или пък самите вие не искате да ви купят поради същата причина. Какъвто и да е мотивът, знайте, че можете и вие да си имате такъв. При това наистина уникален и почти безплатен. Как ли? Много лесно – можете да си го направите сами. Да, няма да свети или да могат да се правят всички трикове с него, но пък ще е уникален, защото ще е ваш и всички ще се чудят как сте успели да направите това. Най-хубавото е, че няма и да се чупи, когато го изпуснете. Готови ли сте за едно спинър творчество?

Необходими материали:

  • картон – може да е просто картонена кутия от зърнена закуска или пък кутия за обувки
  • клечка за зъби
  • молив
  • 2 монети от 2 стотинки и 1 монета от 1 стотинка
  • универсално PVA лепило (продава се в повечето книжарници)
  • ножица
  • шарена хартия
  • този шаблон, който да принтирате или ако можете просто да прерисувате

Следвайте стъпките и ще се получи идеално:

1. Вземете картона и с помощта на молив очертайте шаблона на него. Имайте предвид, че за един спинър ще ви трябват две такива парчета картон.

2. Изрежете очертаните картончета.

3. Ако искате спинърът ви да е шарен – очертайте ги отново върху гланцово блокче, шарена хартия за подаръци или дори останала ви подаръчна торбичка. Отново ще ви трябват две.

4. Намажете с лепило двете картончета и ги слепете едно за друго. Изчакайте 5 минути да засъхне лепилото.

5. След това ги намажете пак и залепете върху тях шарената хартия, отново изчакайте пет минути.

6. С помощта на клечката за зъби направете дупка по средата. Пъхнете вашия бъдещ спинър така че да се озове по средата на клечката и проверете дали се върти свободно. Ако има проблем просто разширете малко дупката, докато не се получи.

7. След това извадете картончето от клечката и сложете по малко лепило в двата му края. Отгоре притиснете по една монета от 2 стотинки и отново изчакайте да изсъхне.

8. През това време можете да направите и механизма за въртене – върху картон очертайте монета от 1 стотинка два пъти и внимателно я изрежете.

9. Също направете дупка с клечката и я пъхнете вътре. Отново проверете дали се върти и ако трябва разширете.

10. Този път обаче вдигнете картонения кръг почти до края на клечката, така че да стърчи отгоре съвсем малко. Покрийте края с хубав слой лепило и оставете да засъхне за 5 минути.

11. От другия край на клечката пъхнете почти готовия спинър, след това и другото кръгло картонче. Направете същото като първия път. Всичко трябва да е много близо едно до друго, но да не се докосват и клечката да стърчи леко от края. Проверете дали се върти, ако всичко е точно, пак капнете около клечката лепило и оставете да съхне. Накрая изрежете излишната част от клечката за зъби и сте готови!

Имате си страхотен спинър, направен изцяло от вас!

Можете да опитате и:
Рисуване с фиджет хенд спинър? Напълно е възможно!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град