малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусни скалички от изостанал козунак

Вкусни скалички от изостанал козунак

Аз детето | 2019-04-30

Вкусни скалички от изостанал козунак

Как изкарахте великденските празници? Сигурно е било много весело и приятно да се съберете цялото семейство и да проверите кое яйце е най-здраво. А след това да похапнете някои от тях с обилно количество козунак. Всички казват, че не трябва да се яде толкова козунак, но как като той е толкова вкусен. Ние хапнахме толкова много, че вече дори и като чуем думата козунак и ни става лошо. И все пак от него ни остана толкова много и не ни се иска да го хабим. Лошото на козунаците определено не е вкусът им, а че не са особено траен продукт. Изсъхват наистина бързо и какво друго остава освен да го изхвърлим... Не, не бързайте да посягате към кофата за боклук – лесно и бързо можете да превърнете стария козунак в най-вкусните скалички.

Ето и какво точно ще ви трябва:

  • около 500-700 г козунак
  • 1 пакетче (около 125 г масло)
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 млечен шоколад
  • натрошени орехи или кокосови стърготини по желание

Вземете си също дълбока купа, купичка подходяща за микровълнова, лъжица и чиния.

Става лесно и вкусно:

С помощта на ръцете си натрошете козунака на трохи направо в дълбоката купа. После поставете маслото в другата купичка и го разтопете леко на микровълновата фурна. 10 секунди на най-високата температура са напълно достатъчни. След като извадите маслото към него добавете захарта и разбъркайте, докато се разтвори напълно. После изсипете маслото при козунака. Ако имате и орехови ядки сега е моментът да ги сложите. После внимателно с ръце, но нека маслото е изстинало, разбърквате или дори месите, докато се получи нещо като тесто.

После просто оформяте скалички и ги слагате в чиния. Знаете как изглеждат, малко като конуси или малки вулкани. После в същата купичка от маслото разтопете и един млечен шоколад. Начупвате го на парченца, пускате го за 10 секунди, вадите внимателно, разбърквате и пак пускате. Така докато се разтопи, а после с него заливате всяка скаличка. По желание можете да ги поръсите отгоре и с кокосови стърготини. Накрая поставяте скаличките за около 15 минути в хладилника.

Готови са! Старият козунак отново е вкусен и интересен.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град