новини детски

Начало | новини детски | Вместо бележник учениците от 1-ви до 4-ти клас ще имат портфолио

Вместо бележник учениците от 1-ви до 4-ти клас ще имат портфолио

Аз детето | 2019-02-13

Вместо бележник учениците от 1-ви до 4-ти клас ще имат портфолио

Вместо бележник, учениците ще имат лично портфолио. В него ще се проследяват напредъкът и постиженията на всяко дете, както и усилията, които полага в часовете, предаде NOVA. Промяната ще влезе в сила от следващата учебна година и ще засегне около 11 000 ученици от 1-ви до 4-ти клас, които не получават познатите ни количествени оценки от 2 до 6. Според експерти обаче е необходимо знанията и уменията на децата да бъдат документирани. Учителите, които от години прилагат този метод, твърдят, че така децата имат стимул да са по-внимателни и да работят по-добре.

„На първо място е старанието на ученика да направи нещо хубаво и да го покаже на всички свои близки. На второ място е конкуренцията и съревнованието. И не на последно място – за учителя и родителя – поглед към постепенното успешно развитие на учениците“, коментира Елена Паламаркова, преподавател в столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Портфолиото ще е индивидуална папка с учебни материали, показващи не само реалните знания на ученика, но и усилията, които той е положил, за да стигне до тях, твърдят от просветното ведомство.

Портфолиото трябва да даде и допълнителна информация за ученика – като таланти и интереси или наличие на специални образователни потребности. Със съдържанието на портфолиото ще се запознават и учителите от горен курс, които поемат децата след завършване на 4-ти клас. За създаването на индивидуални папки за децата се предвиждат общо 350 000 лева.

Снимка: pixabay.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град