любопитно

Начало | любопитно | Всяка сладка черта на вашата котка има научно обяснение

Всяка сладка черта на вашата котка има научно обяснение

Аз детето | 2017-09-27

Всяка сладка черта на вашата котка има научно обяснение

Котките са много сладки животинки не мислите ли? Ако сте любители на котките, няма как да не харесвате всяка симпатична част от това животно – от малките меки лапички до розовото носле. Всяка от тези части обаче има конкретен научен смисъл, който може да не забелязваме на пръв поглед.

Ушите

Ушите на котките имат 32 мускула, което им позволява да ги въртят на 180 градуса, за да установят откъде идва звукът.
Въпреки че кучетата са по-известни с техния добре развит слух, котките чуват по-добре от тях – улавят по-високи честоти и откриват и най-малката разлика в звука. Вестибуларният апарат във вътрешното ухо на котките им позволява да пазят баланс и да се ориентират винаги кое е горе и кое долу. Ето защо котките рядко падат по гръб и обикновено успяват да се приземят на краката си.

Очите

Котките могат да виждат добре дори на една шеста от светлината, на която хората виждат, тъй като очите им имат повече нервни клетки. Котките имат слой тъкан в очите, наречена tapetum lucidum. Този слой отразява светлина от окото и затова очите на котките светят в тъмното. Очите им имат вертикални зеници. Те се свиват по-бързо от кръглите, които имат хората. По-малките зеници пропускат по-малко светлина в окото. Ето защо котките по-трудно могат да бъдат заслепени от рязка промяна на светлината.

Носът

Котките имат добре развито обоняние, дължащо се на обонятелни луковици и голямото количество сензорни клетки в обонятелния епител в дъното на носната кухина. Тези животни обаче нямат толкова вкусови рецептори, колкото хората. Това е причината котките да бъдат привлечени от аромата на храната, а не от нейния вкус. Котките, които имат респираторни инфекции, често губят апетит. Интересно е, че носът на всяка котка е уникален - както е при хората с пръстовите отпечатъци.

Мустаци

Когато липсва достатъчно светлина, за да виждат, котките използват мустаците си за навигация и възприемане на средата, в която се намират. Мустаците им могат да доловят много леки струи въздух и разместване на въздушните пластове, което им позволява да възприемат близките препятствия, без всъщност да ги виждат.
Мустаците на котката – също като опашката и ушите, издават нейното настроение. Когато мустаците са отпуснати, котката е спокойна. Когато са насочени напред, означава, че животното е развълнувано или бдително. Когато пък са прилепени към лицето, котката усеща страх или е агресивно настроена.

Език

Котката обича чистота и едно от основните ѝ занимания е да почиства козината си с език. Всъщност структурата на езика ѝ много наподобява четка с къси и твърди косми и едно почистване с подобен ефикасен "уред“ е доста по-ефективно, отколкото можете да предположите. Тайната е, че повърхността на езика на котката е покрита с остри рогови брадавички, които ѝ осигуряват едно отлично средство за поддържане на лична хигиена. Тези брадавички помагат на животното да похапва малки парченца храна.

Как котките пият вода?

Връхчето на езика на котките леко докосва повърхността на водата. Езичето после бързо се изтегля нагоре, повличайки след себе си стълб вода. Точно в момента, в който гравитацията надделява над инерцията на издигащата се вода, котката захапва водната струя и я поглъща. И това се случва четири пъти всяка секунда. Езикът на животното се движи със скорост един метър в секунда.

Лапи

Въпреки че лапите на котките са достатъчно силни, за да я защитят от неравните терени, те все пак са достатъчно чувствителни, за да отчитат температурни разлики. Лапите съдържат също потни жлези, които помагат на животното да регулира температурата на тялото си. Котките имат и други жлези между възглавничките на лапичките, които отделят аромат, уловим само за тях самите.
Много често цветът на лапичките на котката съвпада с този на козината ѝ.

Вижте още:
Защо котките имат мустаци?
Любопитни факти за големите котки
 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град