важните неща

Начало | важните неща | За безопасна Нова година: полезни съвети за илюминациите, които всеки трябва да знае

За безопасна Нова година: полезни съвети за илюминациите, които всеки трябва да знае

Аз детето | 2023-12-30

За безопасна Нова година: полезни съвети за илюминациите, които всеки трябва да знае

Колко весело е на Нова година! Навсякъде се чуват весели гърмежи, фойерверките светят ярко в небето, римски свещи разпръсват красота и почти всеки съсед си е купил някакви илюминации, с които да зарадва себе си и околните. Често при подобна веселба обаче всички забравяме, че колкото и цветни да са фойерверките, те са направени от някои опасни и гърмящи вещества. Тогава може да се случи някой от нас вместо да си каже „Честита Нова година“ с близки и приятели, да го каже на лекаря в спешния кабинет. Никой не иска това, нали така? Точно поради тази причина малко преди вълнуващото празненство и илюминациите сме ви подготвили няколко съвета за безопасност, които всеки да спазва. Да – споделете ги дори и с възрастните.

Знаехте ли, че дори бенгалският огън може да е опасен ако не внимаваме? Защо? Металните пръчки на огъня са покрити със слой от алуминиеви стружки, смесени със слабо гориво. Когато се запали една пръчка бенгалски огън той започва да гори и да пръска искри – нали в това е целият му ефект. Алуминиевите частици са толкова малки, че изгарят веднага. Следователно от тях нищо не може да се възпламени. Но се случва алуминият да не се раздробява достатъчно, така че искрата не угасва, преди да се приземи на някоя повърхност. Затова бенгалският огън трябва да се използва само на безопасно разстояние от запалими предмети. И не забравяйте да държите пръчиците далеч от кожата и косата си!

Веднага след като бенгалският огън изгори, не хвърляйте пръчката на масата или на пода. Тя трябва незабавно да бъде пусната в купа с вода или във сняг. Ако сте навън – често се случва част от сместа да не изгори веднага и да се запали в най-неочаквания момент.

Сега ако си мислите, че бенгалският огън е опасен и е по-добре да си вземете гърмящи топчета или конфети трябва да знаете, че и за тях има някои правила! Те определено са едни от най-безопасните и подходящи за деца фойерверки, но ако решите да се забавлявате с тях, имайте предвид следните неща: скоростта на движение на съдържанието на конфетите в началния момент е доста висока. Затова никога не ги насочвайте към лицата на друг човек. Също така не ги използвайте в близост до пламъка на свещи, камина, огън или друго запалено нещо. Да, това важи и за гърмящите топчета! И запомнете: когато ще се забавлявате с конфети, трябва да ги държите с протегната ръка под ъгъл с конеца надолу и да го дръпнете с другата си ръка. Така ефектът на конфетата ще е най-красив.

Също така както сигурно знаете, у нас е забранено да се продават пиратки и други опасни илюминации на деца под 16 години. Но често се случва да се докопате до някоя и друга пиратка, затова запомнете няколко неща! Ако пиратката, римската свещ или каквото друго не се запали и не гръмне – просто не я пипайте повече, не я оглеждайте и определено не се опитвайте да я запалите отново. Често се случва да има някакъв дефект и ефектът да се забави и да гръмне в най-неподходящото време. Просто я оставете и си вземете друга, ако имате чак такова голямо желание. Също така е много важно да прочетете инструкциите на кутията и да ги спазвате точно. Ако пък няма такива или не са на български език – по-добре изобщо не използвайте тези фойерверки, определено с тях има нещо нередно.

Запомнете също:

  • Никога не използвайте фойерверките на закрито, само навън.
  • Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки! Ако закупеният от вас фойерверк не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 5 минути, след което го залейте с вода.
  • Внимавайте с фойерверките, когато духа силен вятър. Зарята може да се разпространи в посока на наблюдаващите.
  • Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверки към хора или предмети.
  • Бъдете внимателни с животните около вас! Шумът и светлините от фойерверките често плашат домашните любимци, затова се убедете, че те са прибрани и затворени вкъщи, докато вие правите заря.
  • Купувайте фойерверки от лицензирани магазини.

Прости правила, нали? Спазвайте ги и новогодишното забавление ще си остане забавление!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град